Rok 2017

V roce 2017 už začala naše zahrada vypadat jako správná venkovská zahrada, protože jsme kromě květin začali i s pěstováním rajčat, paprik, divokých rajčat a podobně. Začali jsme s roubováním, založili jsme rosárium s historickými růžemi, rozšířili jsme květinové záhony i naši sbírku ovocných dřevin o další vzácné či staré odrůdy. Dostavěli jsme zdi zahradního altánku a začali jsme také s drobnými dekoracemi "morušovým vzorem". Zde je fotografický přehled roku 2017 v Morušové zahradě.




1.1. Venku je úžasná zimní scenérie - větve stromů i jehličí je obalené jinovatkou.




4.1. -1°C, v noci -5°C. Napadlo tak 20 cm sněhu.



12.1. u nás 0°C, na Milešovce minimum -6°C.

19.1. Na Milešovce minimum -8,8°C. Zahrada je zasypaná sněhem.



23.1. u nás v noci -4°C, na Milešovce -10°C.



31.1. -6°C. V noci napadl další sníh. Na zahradě leží určitě přes 20 cm sněhu.




1.2. Opět připadl další sníh.



7.2. Koupil jsem v zahradnictví dva druhy sasanek (Sasanka věncová), kvetoucí velkými bílými a modrými květy. Zasadím je do kruhového ostrůvku kolem velkoplodé moruše ve středu zahrady.

27.2. Je slunečný den, sníh na zahradě roztál a venku se dá pracovat. Kompost zapracováváme do květinového záhonu. Ostříhal jsem velkoplodou moruši, bylo třeba zakrátit větve a odstranit ty, které šly k zemi. Zasadil jsem 100 cibulek sasanek věncových z Anglie. Vyhrabáváme odumřelou trávu a šup s ní na kompost. Všiml jsem si, že raší první lístky krokusů.



1.3. Venku je zataženo, asi 8°C. Odkryli jsme plachtu která chránila altán před deštěm, sněhem a mrazem. Vše bylo ok, nikam neteklo, takže můžeme pokračovat. Odpoledne přišly přeháňky.



2.3. Přišly mi rouby Moruše Pakistánské a Moruše červené z Rumunska, od jednoho českého horlivého pěstitele, se kterým jsme si rouby vyměnili. Pakistánskou černou mi kamarád narouboval na mladou Moruši bílou vedle altánku. Rumunskou červenou jsme naroubovali na mojí první Moruši bílou, zasazenou v roce 2013.

8.3. Začínají se otevíeat květy dřínů a jehnědy lísek, jaro je cítit ve vzduchu. Navrhl jsem si nové upoutávací cedule s fotkami a krátkým popisem. Dosud byly dřevěné, psané fixou a nalakované. OK, ale není to ono.




11.3. Přišly nám objednané Cypřišovce (Cypřišovec Leylandův je velmi rychle rostoucí druh koniferu, používaný na živé ploty) od pana Podrázského z www.primazahrada.cz. Byli jsme překvapeni výbornou kvalitou sazenic - mladých stromků. S jejich vysazením ale ještě musíme počkat, protože je potřeba místo u plotu pořádně vyčistit a dát tam kompost. Začínají kvést sněženky, i krokusy mají na květ.



12.3. Je slunečno, přesadili jsme 2 konifery, které rostly přímo před okny do kuchyně a dost tam stínily. Zasadili jsme je vedle cesty, která vede k altánu a výsledná symetrie je efektní, vypadá to pěkně. Do květinového záhonu jsme zasadili první historické růže.

13.3. Je slunečný den. Kruh sněženek kolem velké třešně začíná kvést (zasadili jsme jich tam 500). Příjemně to kolem bzučí, vyrážím na Boreč projít si naučnou stezku a cestou nacházím spoustu odpadků po turistech a nadávám jak špaček. Všechno sbírám do nalezené igelitky. U ventarol na temeni kopce kvetou dříny.

14.3. Prodlužujeme cestu k umyvadlu pod kioskem, dosud se tam šlapalo po trávě, což dělalo neplechu, obzvlášť za nehezkého počasí. Vykopali jsme asi metr širokou a 50cm hlubokou rýhu, která opět spolykala kamení a suť.



15.3. Rozkvétají další krokusy a v lese začíná Jaterník podléška.



20.3. Zasadil jsem svůj první česnek, zatím asi dvacet stroužků, tak uvidíme jak se zadaří. Dávám je do propustné zeminy do nevyužitého záhonu před domem.

21.3. Objednal jsem si dalších 100 cibulek Medvědího česneku, které dnes dorazily. Celkem jsem jich zasadil už 300, takže budou mít včelky i já radost. Ve skleníku už je krásně teplo, takže jsem zasel semínka rajčat, odrůda start, divoká rajčata a rajčata s černou dužinou.

24.3. Zasadili jsme Cypřišovce podél celé strany plotu od altánu až k jasanům - 14 kusů. Ten patnáctý nám bohužel uschnul. Je slunečno a sněženky už jsou rozkvetlé, všude to bzučí a včely sbírají první jarní pyl.





25.3. Rozšiřujeme květinový záhon ve středu zahrady. Vozíme sem náš "domácí" zahradní kompost.

26.3. Můj první česnek má už asi 10 cm. Na sluníčku je příjemně, je modrá obloha, dříny jsou krásně rozkvetlé.



9.4. Kvetou narcisy, meruňka, mandloň i broskvoň. Raší listy ovocných stromů a i třešeň má pomalu na květ.

10.4. Rajčata ve skleníku mají asi 5 - 15 cm. Raší sasanky v kruhovém ostrůvku pod moruší.



16.4. Přes den je asi 10°C, polojasno, ale v noci má být nula a teploty mají dále klesat.

17.4. Přes den 9°C a déšť. V noci -2°C. To není dobré, protože zmrznou květy.

18.4. Přes den 6°C, v noci -3°C.

19.4. Přes den 5°C, v noci -6°C.

20.4. Přes den 8°C, v noci -4°C.

21.4. Přes den 13°C, v noci -2°C. Někde v ČR naměřili -20°C. Odnesly to hlavně třešně, šlivoně a mandloně.

24.4. Krásný slunečný den, listy stromů začínají rašit, třešeň je obalená květy, tak doufejme, že po mrazících nezačnou opadávat.

30.4.



6.5. 19°C. Kvete vůbec první moruše, kterou jsem zasadil v dubnu 2013. Mělo by se jednat o moruši černou. Mělo by - nevím to jistě.



7.5. Medvědí česnek už má na květ.



8.5. Upoutávka už je hotová, takže jsem jí připevnil na plot.



Je krásný slunečný den. Převislé moruše také začínají pozvolna rašit a kvést.



9.5. Další vlna tvořivosti je tady. Ze starých plechových necek jsem udělal vyvýšený záhon s jahodami. Necky jsem natřel na bílo a ozdobil je svým "morušovým" vzorem. Je inspirovaný tradičním cibulákem, avšak je na něm anglická růže, víno a plody moruše.



11.5. Je příjemně teplo. Převislé moruše kvetou, stejně tak medvědí česnek už má na květ.





14.5. Sasanky pod velkoplodou moruší už začínají rozkvétat. Medvědí česnek je však předběhl. Vysadili jsme letničky na květinový záhon, stejně tak rajčata a cukety.



7.5. A už je to tady, několik květů sasanek se už konečně ukázalo. Pořád to však není jejich plná síla.



18.5. Je krásně, slunečno a teplo, a to zahradě svědčí. Venku se dá být jenom v tílku a je čas na zmrzlinu :-)



19.5. Rozkvetla stromková pivoňka, nádherný plný růžový květ.



22.5. Doposud byl záhon s květinami pouze na levé straně od kruhu s velkoplodou moruší. Nyní jsme začali vozit kompost i na pravou stranu, kde zatím byla tráva bez plevele. Rozhodli jsme se kompost navozit přímo na trávu, která časem zetleje. Správně by se měl povrch alespoň oddrnit, ale vzhledem k tomu, že travička byla jak na hřišti, nebylo to nutné. Tím vznikl další záhon kam přijdou letos letničky - měsíčky, slunečnice, cínie, atd., Dávám mezi ně několik melounů, které jsem si předpěstoval a pár sazenic kozích rohů z trhu.

24.5. Sasanky pod moruší velkoplodou



27.5. Venku je krásně, slunečno, kolem 20 stupňů.

30.5. V horní části zahrady pod smrky nám kvetou hyacintovce dovezené z Anglie, je to nádhera.



31.5. Nechal jsem udělat nové tištěné upoutávky pro naši zahradu, které dávám na plot, aby se u nás procházející turisté zastavili. Naším logem je typický laločnatý list morušovníku. Na cedulích je nabídka prodejního kiosku. Ozdobil jsem taky starý porcelánový tác mým morušákem, až barva uschne, pověsím jej do zahradního altánu.



7.6. Krásné počasí pokračuje. V předním květinovém záhoně mi rozkvetly obří vlčí máky. Příští rok je přesadím do budoucího trvalkového záhonu.



10.6. Historické růže kvetou jedna báseň. Vedle nich rozkvétají lilie. No není to nádhera? Květinový záhon postupně zarůstá.




11.6.



15.6. Květinový záhon jsme rozšířili zase o kousek dál, nyní už zabírá celou střední část zahrady vedle cesty k altánku. Letos zde zasazujeme letničky, ale příští rok sem přijdou další anglické a historické růže.



16.6. Dozrávají Moruše "Bzenecká" a moruše velkoplodá. Bzenecká má zatím jen pár moruší, ale chuťově to jsou snad nejlepší moruše, co jsem kdy ochutnal. Šťavnaté, sladkokyselé a ne mdlé.





17.6. Teplo pokračuje, na zeleninovém záhoně kvetou rajčata a cukety se také mají čile k světu.




19.6. Dnes jsem nasbíral plnou hrst moruší černých bzeneckých, co dodat. Mňamózní pochoutka. Už aby moruše narostla do větších rozměrů a do větší plodnosti. Teplé počasí pokračuje, je čas na koupání. Při svých výletech na kole jsem objevil další moruši u Lelova. Bohužel jsem nestačil zastavit a prohlídnout si jí zblízka, tak příští léto.




20.6. Tohle období mám ze všeho nejradši. Celoroční práce na zahradě nyní dává zaslouženou odměnu. Ať už se jedná o zrající ovoce nebo o záhony plné květů.





21.6. Nejdelší den v roce. Počasí vyšlo, celý den bylo nádherně. Letní slunovrat jak má být.



22.6. Začíná dozrávat moruše v kruhovém záhonu. Bohužel třešní je letos málo. Většina květů na jaře pomrzla. Stejné to bude se švestkami.



25.6. Léto na zahradě je v plném proudu, kvetou růže, lilie, chrpy, jiřiny, cínie, řeřišnice, měsíčky, atd. Roub moruše černé Pakistánské vedle altánu se má čile k světu a výhon má už asi 15 cm.





27.6.



1.7. Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších fotek léta 2017.



2.7. Květinový záhon na pravé straně už se zaplňuje, letničky povyrostly, všemu se díky krásnému počasí daří.



6.7. Vůbec poprvé pěstuji letos rajčata a kupodivu se jim docela daří a v kombinaci s květinami vypadají docela efektně. Rajčata pěstuji (jak je zvykem) na opoře, ale místo kovových nebo umělých jsem zvolil silnější lískové větve. Rajčata přivazuji řežným provázkem. Výhodou je, že se pak dá celá tato přírodní podpora zkompostovat.



12.7. Plody převisle rostoucí moruše zrají postupně a je to paráda vidět kolik jich ještě do konce léta bude. Měly by narůst do výšky několika metrů, tak uvidíme, jak se jim bude dařit. Na tomto místě mají sluníčko po celý den, což je pro moruše ideální.



18.7. Pomalu zrající rajčata, cukety, spousta květin - to je správná venkovská zahrada. Slunečnice narostly a už začínají pomalu kvést.



22.7. Dělám srovnání fotografií zahrady - předtím a potom. Je to neuvěřitelné, jak moc jsme se zahradou "hnuli" a kolik práce se udělalo. Kliknutím na obrázek zobrazíte galerii "předtím a potom".



31.7.





1.8. Tmavé a žíhané slunečnice z Anglie kvetou a je to nádhera.



3.8. Začínají dozrávat divoká rajčata, chuťově nemají chybu, jen si říkám, jestli je všechny vůbec stačíme spotřebovat, protože zrají postupně a pořád vytváří nové a nové květy. Divoká rajčata jsou super jako ozdoba česnekových jednohubek.

12.8. Začínají dozrávat papričky - kozí rohy. Ani snad nemusím zdůrazňovat, jak výborné jsou do omáček, guláše nebo salátů. Příští rok je stopro budu opět pěstovat. Rostou naprosto bez problémů a nakonec jsem měl úrodu ještě v říjnu. Nezpracované papričky se dají zpracovat, já jsem je nakrájel a zamrazil.



13.8. Divoká rajčata divoce rostou a divoce zrají. Chuťově jsou výborná.



15.8. Dřínková sezóna začíná. Pro ty, kdo se s tímto původním ovocným keřem ještě nesetkali - jedná se o Dřín obecný a vše možné o něm naleznete zde.



16.8. Z dřínu se dá udělat výborný kompot, především kvůli šťávě, která si přes tepelné zpracování uchová vysoké množství vitamínu C. Tradičně se dělá dřínová šťáva ve velkých 5 litrových sklenicích. Na to se vrhnu příští rok. Zatím zkouším kompoty v malém množství.



17.8. Slunečnice v kruhové kádi nám kvete, udělala krásný keř, a to i přesto, že je umístěna přímo pod velkým ořešákem.




18.8. O tuhle fotku se s vámi musím podělit, abyste viděli, jak je tady v Českém středohoří nádherně. 



23.8. A aby toho dřínu nebylo málo, Objednal jsem Dřín Vydubecký, velkoplodou ukrajinskou odrůdu dřínu.

24.8.



27.8. Dozrává nám vůbec první hrozen modrého portugalu. Taky jsem sklidil svůj vůbec první česnek, který jsem sázel na jaře.



28.8. Krásný slunečný den, jako stvořený k výstupu na Milešovku, což bylo stylové rozloučení s Čechami pro následujících pár měsíců.



30.8.



Speciální odrůda slunečnic z Anglie s úzkými okvětními lístky - kvete nádherně.





Roub Pakistánské moruše (Morus Macroura) jsme úspěšně naroubovali na konci zimy a narostl nám do obřích rozměrů. Moruše pakistánská, někdy označovaná jako moruše královská, má velké až 10 cm dlouhé plody. Uvidíme, jak se jí bude dařit u nás. Zatím to vypadá, že si nestěžuje :-)



11.9. Pomalu se hlásí podzim, listy třešně se barví a začínají padat. Na obzoru je vidět mlha.



11.10. Dorazily mi vzácné velkoplodé odrůdy Dřínu obecného - Dřín Bolestraszycki, Dřín Dublany, Dřín Jolico a Dřín Szafer.

14.10. Je krásný podzimní den, listí se barví do nejrůznějších barev.



27.10. Hrabeme listí z trávníku, fáze 1. Bude jich ještě několik, protože ne všechny listy jsou spadané a my je potřebujeme dát kam? No na kompost přece. Docela to fouká, takže si musíme pospíšit, aby nám listí neuletělo k sousedům. Na druhou stranu, zas toho listí hodně přilétne k nám, takže nemám o materiál strach...



Skoro to ani nevypadá jako ten samý den:



28.10. Likvidujeme květinový záhon, vypadá to na něm sice jako v pozdním létě a ne jako na podzim, ale všechno musí pryč. Zima se blíží a "zelená" složka kompostu je taky potřeba :-) Kompost bude nakonec asi třikrát větší, než je jeho počáteční stav:




30.10. Začínám štěpkovat větve a taky silné stonky letniček - slunečnic apod. Hromada kompostu se zvětšuje.



1.11. Na chráněném místě pod smrky, kde pěstuju medvědí česnek, jsem si založil nový kompost. Květinové záhony je nyní třeba zbavit plevele, než do nich přijde deset objednaných druhů historických růží.




3.11. Zasadili jsme dalších 10 exemplářů historické růže Rosa Rugosa var. Roseraie de l´Hay podél cesty. Až vyrostou, vytvoří velký voňavý živý plot podél cesty.



5.11. Druhá fáze hrabání listí na kompost. Tu třetí už bohužel nestihnu, protože brzo odjíždíme.



7.11. Udělali jsme Bambulkovi novou boudu, zasadili jsme jabloň Granny Smith, přesadili jsme rybízy a josty z původního místa, kde tak trochu splývaly s živým plotem tisů. Snad se chytnou. Nařízkoval jsem si rybíz, angrešt, moruše - vše jsem pouze zapíchnul do země.



4.12. Zahradu pokryl lehký poprašek sněhu. Odpoledne už ale vše roztálo, takže jsem mohl pokračovat v hrabání zbylého listí pod třešní a ořešákem.




5.12. Zasadil jsem vzácnou a dnes již mizící starou odrůdu třešně, tzv. Volské srdce - Srdcovku královskou. Další názvy jsou také Buličí oko nebo Bigarreau Coeur de Pigeon. Jedná se o ranou odrůdu plodící v první polovině července. Při jejím sázení jsem narazil na souvislou vrstvu kamenů asi v půlmetrové hloubce, pod nimi byla vrstva drobných kamenů a pod nimi jíl. Mohlo se jednat o pozůstatek vodního příkopu někdejší raně gotické tvrze, která tu kdysi stávala? Kdo ví. Ty kameny byly ale poskládány celkem precizně na to, aby to byla jenom náhoda, proto ten krumpáč... Jinak bych asi tu třešeň nezasadil.



7.12. Přesunul jsem na chráněnější místo malý fíkovník, který pěstuju v nádobě - je prý lepší, když se kořenům omezí prostor, lépe potom fíkovník roste. Je čas na jeho zazimování, aby nenamrzl. V noci mrzne, takže jsem náchylnější stromky včetně fíkovníku zabalil do prodyšné bílé textílie.



8.12.



9.12. Přes noc mrzlo, na zahradě se začíná tvořit jinovatka, která však na sluníčku okamžitě roztává.



23.12.



27.12. Zasadil jsem jednoletou sazenici Ořešáku královského odrůda Bohumil a Mišpuli německou. Tím jsou asi pro letošek nové přírůstky vyčerpány.