Jak zužitkovat letní zeleninu? Připravte si řecký Briam, výbornou pečenou zeleninu s bylinkami.

Řecký "briam" je vlastně pečená zelenina, nakrájená na kousky nebo plátky a upečená v troubě s bylinkami, olejem a trochou vody. Je to skvělé letní jídlo, které může mít spoustu obměn. Poprvé jsem briam ochutnal na Rhodosu, kde byl připravený jako příloha a báječně voněl bazalkou. Řekové ho však rádi konzumují samotný a na některých místech v Řecku používají z bylinek pouze jejich oblíbené Oregáno (např. na Korfu). Neexistuje asi přesný recept, protože se příprava různí podle lokality. Poměr zeleniny v receptu také záleží na vás, ale já vám přiblížím verzi, kterou jsem v Řecku ochutnal a několikrát doma vyzkoušel.


Na řecký briam budete potřebovat:

zužitkujte letní zeleninu
4 větší brambory
1-2 lilky (pokud máte úzké "goji" nebo bílé, může jich být víc)
1 cuketa
2 papriky/6 kozích/beraních rohů
8 rajčat
1 větší cibule (ideálně červená)
150 ml slunečnicového oleje
2 lžíce rajčatového protlaku (nemusí být, pokud máte víc rajčat)
sůl, pepř, oregano (sušené nebo čestvé, můžete použít i bazalku, rozmarýn, tymián)
3 stroužky česneku (nemusí být)




Nevypadá to skvěle?
Než se pustíme do krájení zeleniny, předehřejeme si troubu na 220 stupňů Celsia. Připravíme si pekáč a do něj nakrájíme na plátky brambory, cuketu, lilky, rajčata, papriky, cibuli a česnek. Na některých místech v Řecku to moc neřeší a zeleninu krájí na kousky v ruce, prostě jak jim to vyjde :-) Protlak dáme do misky a rozmícháme s troškou vody až vznikne řidší kečup, kterým směs zalijeme. Poté směs zalijeme olejem, posypeme sušeným nebo čerstvým oregánem, bazalkou (nebo jinými bylinkami, které máte k dispozici), osolíme, opepříme a promícháme. Pečeme na 220 (horní i spodní ohřev s ventilátorem) asi půl hodiny, poté směs promícháme a pečeme dalších půl hodiny na 200. Pekáč vyjmeme a necháme trochu vychladnout.


hotový briam s balkánským sýrem
Pokud máte strach, že se zelenina upraží, nemusíte se bát. Rajčata a cukety pustí šťávu a díky oleji bude směs vláčná, pochutnáte si na rajčatovém sosíku a zelenina co byla na povrchu bude krásně křupavá.

Briam je výborný samotný, ale hodí se i k pečeným masům, k sýru feta, bálkánskému sýru nebo třeba k bramborové kaši. V tom případě nemusíte do briamu dávat brambory.




Obměnou Briamu je francouzské Ratatouille, kdy se zelenina krájí na plátky a do pekáče se pokládá našikmo a hezky na střídačku - plátek brambory, plátek cukety, plátek lilku, atd. Je to pracnější, ale vypadá to skvěle. Já mám raději řeckou verzi, protože nemám trpělivost se skládáním zeleniny :)

Takto upečenou zeleninu si můžete uchovat i na zimu. Stačí dát ještě horkou směs do nahřátých sterilovaných zavařovacích sklenic a zavíčkovat, případně ještě sterilovat v parní lázni, aby se víčka zatáhla, vyjmout a otočit víčky dolů, dokud směs nevychladne. Pak uskladnit na chladném, tmavém místě.