Fíkový džem (domácí marmeláda z fíků) podle kamarádky z Bulharska

Fíkový džem jsem poprvé ochutnal na dovolené v Bulharsku. Dostal jsem ho k narozeninám od kamarádky, která má v malé vesničce Sinemorets na jihu Bulharska malý penzion a v přilehlé restauraci a zahradě má několik fíkovníků. Džem byl domácí výroby a byl chuťově vynikající, sladký, aromatický, hustý a byly v něm kousky ovoce. Konzistencí připomínal povidla a jeho texturu ještě umocňovala malá křupavá semínka. A právě na tuto lahůdku jsem si vzpomněl, když mi po letech na mé zahradě začal plodit fíkovník "Brown Turkey". Kamarádku jsem kontaktoval kvůli receptu a protože jsem jej vyzkoušel a džem se povedl, tak se o něj s vámi podělím. Pokud máte úrodu fíků, určitě tento recept vyzkoušejte. Fíkový džem je v obchodech docela drahý, tak proč si neudělat vlastní.

Co budete na fíkový džem potřebovat:

1kg zralých fíků
1kg cukru
šťávu ze 2 citrónů nebo 10g kyseliny citrónové

Fíky omyjeme a odkrojíme zelenou stopku (chuť džemu by byla nahořklá). Pak ovoce pokrájíme na čtvrtinky. Vezmeme mísu nebo rovnou velký hrnec se širokým silným dnem, na dno vložíme vrstvu pokrájených fíků a zasypeme cukrem tak, že budou fíky zakryté. Nepromícháváme, přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin odstát v chladu (lednici). Ovoce do druhého dne pustí štávu.

fíky zasypané cukrem do druhého dne pustí šťávu

Hrnec postavíme na mírný oheň a přivedeme k varu. Vaříme na mírném stupni, mícháme a odebíráme pěnu, která se bude tvořit na povrchu. Směs by se měla vařit tak dlouho, až bude mít hustou konzistenci. To může trvat 1 - 3 hodin, podle toho kolik ovoce máme. Před ukončením vaření přidáme citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou a dobře promícháme. Hrnec odstavíme a ještě horký džem nabíráme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme je dnem vzhůru a necháme vychladnout.

můj domácí fíkový džem

Fíkový džem má sladkou aromatickou chuť a skvěle se hodí na domácí vafle nebo palačinky.

Ještě jsem dostal recept na sirup z fíkovníkových listů. Až ho vyzkouším a bude-li stát za to, určitě sem recept přidám.