Rok 2018

Nadprůměrný rok, který překonal řadu rekordů, to je rok 2018. Nejen, že bylo velmi teplé počasí, bylo také extrémní sucho. Usychaly trávníky, zahrady, lesy, do nich byl dokonce na mnoha místech zákaz vstupu. Houbaři si v ČR v roce 2018 moc neužili, ale za to jsme se dočkali skvělé úrody ovoce a zeleniny, ořechů a všech možných plodin, protože bylo jaro bez mrazíků a dlouhé léto. Podívejte se na přehled událostí roku 2018 v Morušové zahradě




1.1. Letošní rok začíná velmi neobvyklými, téměř jarními teplotami. Na nový rok bylo asi 10°C, takže jakýkoliv zbylý sníh dočista roztál. Je zataženo, jak to většinou na Nový rok bývá. Dokonce jsem si všiml, že nám už začínají rašit krokusy a sněženky.

6.1. Teploty "oscilují" mezi nulou a 8°C. V noci se většinou ochladí, přes den je mírné počasí a tak jsme museli rašící krokusy ohraničit, aby nám je návštěvníci, kteří je takhle brzo nečekají, nepošlapali.



9.1. Krokusy začínají rašit i kolem našeho zahradního posezení ze špalků, takže jsme je museli posunout, abychom je uchránili před ušlapáním. Také jsme obrátili kompost, je krásně voňavý a brzy bude hotový. Přes den konečně vysvitlo sluníčko a také jsem si všiml, že v době, kdy bylo nejvýše, už se vyhouplo nad vrch Boreč a to je dobré znamení. Večer se udělaly červánky, snad se počasí trochu umoudří. Všichni se bojí, že se mrazy opět vrátí pozdě na jaře, jako tomu bylo loni.



12.1. Teploty se během dne dostávají "až" na 6°C a tak se není čemu divit, že sasanky, které mají rašit až na jaře, mají se čile k světu a co víc, mají dokonce na květ.



16.1. Opět nasněžilo a teploty v noci klesají až na -6°C. Zahrada je přikrytá sněhovou peřinou a je typické lednové počasí.



17.1. Vysvitlo sluníčko a pozvolna na obloze stoupá.




29.1. Je po sněhu a sněženky mají na květ.




31.1. Je čas na přeházení kompostu, protože jsou přes den teploty kolem 5 stupňů.

6.2. Teploty v noci klesly až na -11°C, takže si sněženky "lehly". Krokusům očividně nízké teploty nevadí a rostou, jakoby nic.




13.2. Ranní teploty klesly k -6°C a zahrada byla lehounce ojíněná. Vydubecký dřín už má pomalu na květ. Jedná se o roubovanou sazenici, kterou mám z jednoho zahradnictví. Dlouho jsem tuto odrůdu sháněl. Dřín Vydubecký je ukrajinská odrůda s velkými plody hruškovitého tvaru. Těším se až začne plodit, i když si myslím, že to letos ještě asi nebude.




15.2. Dnes ráno bylo -8°C.



16.2. Během noci opět nasněžilo, avšak během dne se oteplilo na 6°C a vše opet roztálo. Tohle je fotografie z rána, před tím než jsem otevřel kiosek.



21.2. Teploty v noci klesly k - 10°C a v příštím týdnu na začátku března má být i -15°C. Obalil jsem pro jistotu netkanou textílií mladé moruše černé (ty pravé, choulostivky moruše černé). Rekonstrukce střechy pokračuje a já si přeju, ať už je vše hotové a zmizí ten nepořádek.





25.2. neděle ráno, v 6:40 teploměr za oknem ukazuje - 10°C.



27.2. Celodenní mrazy pokračují, bohužel se jedná o holomrazy a tak je země doslova zmrzlá. Před rokem jsme už pracovali na zahradě. Letos to vypadá, že si budeme muset ještě pár týdnů počkat.


Před rokem - 27. únor 2017

6.3. Koupili jsme si úsporné zářivky na pěstování rostlin a tak našim rajčatům, paprikám a několika druhům letniček a trvalek svítíme, aby se nenatahovaly za světlem, jako je na okenním parapetu. Investice se vyplatila. Až se oteplí a nebudeme muset ve skleníku přitápět, přesuneme rostlinky do skleníku.

7.3. Na dnešek hlásili sníh a také jim to vyšlo. Během dne se má začít konečně oteplovat. Během odpoledne už začal sníh tát.





8.3. Na sluníčku už se dělá krásně a jaro je cítit ve vzduchu. Sníh taje, avšak nedá se nic na zahradě dělat, protože je země zrzlá.




9.3. Poprvé zkouším sám roubovat moruši. Dostal jsem pravou moruši černou od rodičů kamaráda z Bulharska a dnes se zdá, že je ideální den na roubování. Je slunečno, sucho a teplo. Zkouším roubování do rozštěpu, protože ještě neproudí míza, tak snad se dílo podaří. Už jsem letos rouboval dříny a třešně, ale zatím nemůžu říct, zda úspěšně nebo ne. To se uvidí za pár týdnů :-)



10.3. Krokusy už mají na květ. Venku je kolem 8°C, dopoledne bylo zataženo, odpoledne se na chvilku ukázalo sluníčko.





Zkouším dnes také poprvé techniku vzdušného hřížení neboli "air layering" na naší staré třešni, protože pomalu odchází a já bych ji rád zachoval v podobě nového stromku. Tahle technika se používá k množení nejrůznějších listnatých dřevin, používají ji také milovníci bonsají. Na internetu jsem našel, že se dá toto hřížení použít i u citrusů, ořechů, třešní, fíkovníků, atd. Tak uvidíme, jestli se dílo podaří. Pokud ano, budu se tomuto tématu věnovat v samostatném článku. Zatím jsem zkoušel řízkování, to celkem úspěšně, roubování - na jehož výsledky teprve čekám a nyní jsem vyzkoušel tuto techniku, tak držte pěsti :-)




11.3. V neděli se teploty vyšplhaly ke 14°C a země už se dala rýt, takže jsme prodloužili stávající zahradní cestu, která vede k vyvýšeným záhonům. Kolik "odpadu" zkonzumovala, je až neuvěřitelné.
Na povrch přijde porfyrová drť.



12.3. Stávající zahradní cesty nám pomalu zarůstají a tak jsme se rozhodli pro jejich ohraničení cihlami. Je to sice pracné, ale ve výsledku to bude vypadat dobře.



17.3. Zima se nechce vzdát a podle předpovědi se má jaro přihlásit až ke konci března. Opět nám nasněžilo tak, že ze sněhu vykujují jen vrcholky květů krokusů.






30.3. Udělalo se docela pěkně, sníh už roztál a krokusy kvetou. V příštích dnech by snad mělo jaro propuknout docela. Už se těšíme. Začínáme připravovat nový velký záhon pro růže - české, anglické, irské a německé odrůdy.



2.4. Vydubecký dřín už rozkvétá, ale venku je docela zima a větrno. Na Velikonoční pondělí se ale udělalo docela hezky, skoro až na tričko. K ovocným stromům jsme začali dávat informační cedulky s jejich názvem v češtině, latinským názvem, zemí původu a vyšlechtění a také rokem, kdy jsme je vysadili. Začali jsme pochopitelně morušemi :-)





4.4. Je krásný jarní slunečný den a krokusy jsou právě v tom nejlepším.




8.4. Pokračujeme s "instalací" dřevěných informačních tabulek. Vše se probouzí a pučí, medvědí česnek roste, začíná kvést sladkoplodá mandloň. Také jsme začali připravovat nové vyvýšené záhony ze starých dřevěných trámů. Sázíme sazenice anglických a francouzských růží do nově připraveného záhonu.








11.4.



20.4. Tulipány dovezené z Anglie začínají kvést. Teploty začínají být velmi příjemné, kolem 20 C.
Rozkvétají třešně.






4.5. Pakistánská moruše se má k světu. Teploty jsou okolo 20°C.



10.5. Teploty jsou přes 20°C, rozhodli jsme se už zasadit rajčata a cukety do vyvýšených záhonů. Dobře jsme udělali, v noci teploty neklesají pod 8°C. a přes den je skoro 25. Vše je tak o týden dřív.





18.5. Pakistánská moruše opět povyrostla. Udělali jsme také zastínění na terase, jednou se bude po něm doufám pnout víno a letos divoká rajčata a fazole.




23.5.















28.5. Už přes týden je pěkně teplo. Dnes jsem natrhal první hrst moruší - první opět zraje Moruše Bzenecká. Růže postupně vykvétají. Afrikány, které jsme zasadili podél kruhového záhonu ve středu zahrady, krásně voní, to je snad moje nejoblíbenější květinová vůně.











30.5. Teploty postupně stoupají, dnes má být 31°C. Vše v květinových záhonech rozkvétá, že nestačím otrhávat odkvetlé květy. Kvetou i cukety a rajčata a začínají se formovat malé plody. Moruše začínají zrát.







Moruše převislá zatím začíná pouze červenat a pakistánská si dává na čas. Narostla ale od začátku jara neskutečně. Růže jsou obalené květy.



1.6. Během dne se z teplého počasí vytvořila silná bouřka a odpoledne začalo silně pršet, což zahrada uvítala, protože je neskutečné sucho.

2.6. Už je zase vedro a moruše velkoplodé začínají dozrávat.

5.6.


14.6.



21.6. Dozrávají první plody Moruše pakistánské. Nejsou zatím tak velké, jak by měly být, ale přisuzuji to tomu, že je stromek ještě mladý a nevyvinutý. Dokonce rozkvetla první letošní slunečnice, což je opravdu brzy.





30.6. Slunečné a teplé počasí pokračuje.



1.7. Nasbíral jsem letošní první úrodu rybízu, josty, které jsem řízkoval. Keře jsou již zapěstované a plodí, ne sice ještě úplně tak, jak bych si představoval, ale to přijde časem.



7.7. Slunečné počasí pokračuje, pořád je docela sucho, takže nyní už se to neobejde bez zavlažování.





13.7. Teploty stoupají a pořád neprší. Rajčatům, cuketám, fazolím i cibuli se sice daří, ale trávník začíná pomalu strádat.









31.7. Sucha pokračují a květinový záhon připomíná záhon slaměnek.





5.8. Dostal jsem od kamarádů k narozeninám kiwi, zasadil jsem ho pod terasu, po jejíž stěně se bude jednou pnout (doufejme). Má se čile k světu. Rekonstrukce pokračuje a bude brzy hotovo. Hurá!!!



7.8. Začíná dozrávat vinná réva. Zatím máme dvě odrůdy, Muškát moravský a Rulandské modré.







10.8. Rajčata zrají jako divé, tak než se ochladí nebo zmoknou a začnou praskat, zpracovávám vše co jde na rajčatovou omáčku. Proces samozřejmě průběžně opakuji.







11.8. Je to přesně pět měsíců, co jsem "nahřížil" Karešovu třešni, která nám postupně umírá. Chtěl jsem ji zachovat a vím, že řízkování u třešní příliš nefunguje. Používá se roubování, ale to mi po pravdě zatím vůbec nejde. Zkusil jsem v březnu metodu "vzdušného hřížení" u dvou výhonů. Úspěšnost 50%. U jedné se vytvořily kořínky, takže mohu výhon nad kořenovým balem odstřihnout a zasadit. Pokud toto budete zkoušet, doporučuji ještě tak měsíc vydržet. Kořínky byly velmi slabé a málem se mi při manipulaci se sáčkem s hlínou odlomily. Naštěstí to dobře dopadlo a malý "klon" třešně to přežil.





19.8. Perskou moruši černou jsem asi před měsícem ostřihal a na nových výhonech se tvoří nové květy.



8.9. Teplo, slunce, sucho. Pořád stejný scénář i na začátku září.







11.9. Nedá mi to a zkouším opět metodu "vzdušného hřížení" tentokrát u Moruše Pakistánské. Je mladá, tak snad rychle zakoření. Slibují teplé září, tak doufám, že to moruše stihne. Pokud ne, stejně ji musím ostříhat, protože má výhony skoro 2m dlouhé. Podrobně se budu věnovat této metodě v samostatném článku, kde vysvětlím jednotlivé kroky.



21.9. Žene se k nám bouře, která by měla přinést ochlazení. Na tomto videu jsem zachytil její začátek, několik blesků a sílící vítr, který brzo uklizenou zahradu promění v typickou podzimní situaci a nekonečné hrabání :-)



23.9. Skutečně se ochladilo a konečně pořádně prší.



26.9. Je čas na vyklizení rajčatových záhonů. V tuhle roční dobu už na tomto místě nemají příliš slunce a tak jsem se rozhodl, že celé rostliny s nedozrálými plody zavěsím v teplé předsíni. Vyplatilo se. Rajčata postupně dozrávají v takovém množství, že je ještě mohu zpracovávat.





7.10. Je krásné babí léto a zahrada se vybarvuje. Opět kvetou měsíčky, co se vysemenily, tak jsem je zasadil kolem Skočce.
 




13.10. Barevný podzim v morušové zahradě









15.10. Trochu jsem si pohrál se starými květináči a děravými hrnci a osadil jsem je rozchodníky, netřesky, atd. Trocha tvořivosti zahradě určitě neuškodí a alespoň jsou zbylé odřezky trámů, které nám zbyly z výroby vyvýšených záhonů využité :-)



12.11. Rozhodl jsem se vytvořit další záhon, tentokrát ne vyvýšený, ale klasický, protože nemám kam zasadit řízky ovocných dřevin. Při kopání jsem narazil na kameny, uspořádané a pravidelně poskládané do jílového podloží. Vrstva jílu pod byla minimálně půl metrová, asi tak jsem se hluboko dostal, než jsem to kvůli dřině a dešti vzdal. Možná se jedná o starou cestu nebo pozůstatek vodního příkopu. To nevím, ale aspoň mám kam zasadit řízky moruší, rybízů, angreštu atd.





17.11. Slunečné počasí vyšlo na tenhle sváteční den. Zahrada už se ukládá ke spánku.



1.12. Nasněžilo a druhý den byla zahrada ojíněná. Kvůli vysoké vlhkosti a mrazu se na zbylých listech růží a jehličí tvořila krásná námraza.

2.12. I takhle to u nás může vypadat. Bohužel v tomto ročním období je to docela často. I mlhy a inverze k zimě patří.





8.12. O týden později není po sněhu ani památky. Je příjemně a vzduch se vyčistil. Zahrada spí a čerpá síly na příští rok.





20.12. Fotka z naší kamery.




23.12. Předvánoční nálada. Ani to moc nevypadá, že je zima, že?





29.12.



30.12. Dnes bylo opravdu větrno a tak se vyčistil vzduch a konec roku alespoň nebyl ve znamení šedivé deky, jak tomu obvykle bývá.



V roce 2018 se toho v Morušové zahradě událo a změnilo dost, jak je vidět na našem deníku - galerii. Také jsme se rozhodli, že budeme zahradu otevírat pouze při speciálních dnech otevřených dveří. Zahrada tak nebude veřejnosti přístupná každý víkend. Prozatím přejeme všem našim příznivcům všechno nejlepší do roku 2019. Budeme rádi, když budete nadále sledovat naše stránky.