Rok 2014


V roce 2014 se zrodil nápad na založení venkovské zahrady, inspirované Anglií. V ČR musíme sice daleko více zalévat, než musí v Anglii, ale naproti tomu máme v ČR o mnoho lepší podmínky, více sluníčka a tím pádem více možností. Zde je výtah z deníku zahrady z roku 2014.





31.1. Nasněžilo, sníh vydržel až do poloviny února.

7.2. Na zahradě se drží sníh. Moruši černou bude potřeba radikálně ostříhat. Vytvořila několik terminálních výhonů, které mezi sebou soupeří. Bohužel nevím, jestli nezakrněl roub a neobrostla mi podnož, ale podle fotografií to vypadá, že by měl být roub pod těmito výhony. Radím se se zahrádkáři co a jak. Nyní bude ideální doba na prořezání. Nakonec jsem zvolil nejrovněji rostoucí výhon a ostatní jsem odstřihl. V lese už pomalu rozkvétají dříny.



20.2. Je po sněhu a příroda se pomaličku probouzí.

20.3. Narcisy, které jsme zasadili před bránu už se mají čile k světu. Na zahradě už rozkvétají fialky.

10.4. Zasadil jsem Moruši Trnavskou, kterou jsem si objednal na netu. Je to zakrsle rostoucí odrůda, kříženec Moruše černé a červené, vyšlechtěný na Slovensku.

24.6. Začínáme opravovat rozbitý beton na budoucí terase. Někdo z předchozích majitelů nechal zhotovit příšerné železobetonové desky a použít je na zakrytí bývalého sklepa - pochybuju, že by je sem někdo tahal jeřábem. Uřízli jsme je a zlikvidovali - část z nich skončila jako drenáž v cestách na zahradě. Až se opraví beton, vybourají se dveře, ze kterých bude přístup na budoucí terasu. V budoucnu zde bude dřevěné schodiště.





2.7. Na zápraží jsme objevili cihly pod stávajícím ošklivým betonem. Začínáme beton likvidovat a zápraží renovovat. Zároveň před zápražím zakládáme květinový záhon.



12.7. Květinový záhon je hotový, obehnali jsme jej nízkou kamennou zídkou. Asi metr pod povrchem jsme objevili kamenný žlab.



3.8. Přivezli jsme paletu cihel a postupně jsme opravili zápraží podél celé obytné části domu.

8.8. Likvidujeme beton kolem domu v hlavní části zahrady. Místo toho sem přijde drenáž.




14.8. Dorazila roubovaná Moruše Bzenecká, šup s ní do země. Chudák paní pošťačka, ta se asi zapotila, když mi jí nesla. Do předního záhonu jsme zasadili mladé sazenice Chýru vonného.



15.8. Zakořenil mi první úspěšný řízek moruše. Jak se později ukázalo, jedná se o moruši bílou.

12.9. Zahrada Čech - kupujeme první převislou moruši, lísku a další. Zakládáme další květinový záhon před domem, oplocený lískovým plotem. Brzo dostávám i Moruši černopodou velkoplodou od kámoše, který mi ji ze Zahrady Čech přinesl. Ukecal placení vstupu :-D. Taky jsme zasadili podél cest několik stovek cibulek krokusů. Příští jaro by měly vykvést.



28.9. Vyčistili jsme zanedbaný záhon v přední části zahrady, vykopali jsme starý šeřík a založili trávník. Založili jsme záhon s drátěnými opěrami na pěstování malin.



1.10. Finišujeme s kamennou cestičkou na zápraží, květinový venkovský záhon je hotový. Vypadá to pěkně. Zídka je stavěná na sucho. Do druhého záhonu jsme zasadili směs trvalek, u plotu jsou tisy a záhon je obehnaný lískovým plotem, to aby tam neběhal Bambulka.




1.11. Vyklidili jsme letitý nepořádek za ohništěm ve přední části zahrady.



20.11. Dělám svůj první dřínkový džem. Byla to práce zdlouhavá, ale povedlo se to, džem byl výborný. Dřín má velmi aromatickou, řekl bych až speciální chuť, natrpklou a přitom kysele osvěžující. Má významný obsah vitamínu C, který si zachovává i po tepelné úpravě.



26.11. Přišly první přízemní mrazíky. Skoro všechny stromy už mají listy shozené až na velkoplodou moruši, která se pořád zelená, jako by se nechumelilo.

2.12. Tak už se chumelit začalo, tedy takový mírný poprašek, který chýrům ve přední části zahrady vůbec nevadí. Moruše pořád neshodila listy.



9.12. Moruše velkoplodá má pořád ještě listy zelené a ne a ne je shodit.



14.12. Moruše rekordmanka už konečně listy shodila.

20.12. Pro případ mrazů jsem se rozhodl všechny své mladé ovocné stromky - moruši černou, bílou, trnavskou, převislou a velkoplodou - ochránit pytlovinou, kterou jsem důkladně omotal kolem kmínků.

26.12. Na zahradě leží nízký poprašek sněhu.