Rok 2013

V roce 2013 se toho na naší zahradě ještě příliš nedělo a nikdo z nás netušil, že se na našem pozemku jednou budou pěstovat netradiční ovocné druhy, historické růže, atd. Zahrada byla docela zanedbaná a zarostlá. Tohle jsou tři nejdůležitější události, které se na zahradě v roce 2013 odehrály.





30.4. Zasadil jsem první moruše - černoplodou a bílou.
 


11.5. Moruše se chytly a začaly obrůstat. Je to můj první pokus pěstovat ovocné stromky. Začínám se o ně zajímat, zjišťovat všemožné informace o jejich původu, pěstování, atd. Naštěstí jsem vybral ideální místo - zde má moruše v létě skoro 12 hodin sluníčka.



24.6. V Bulharsku v Albeně jsem natrefil na třímetrovou moruši převislou a rozhodl jsem se, že si podobnou moruši pořídím na zahradu. Taky jsem tam narazil na Šruchu zelnou - to jsem ještě nevěděl, že se tak jmenuje. Kámoš mi řekl, že se tam normálně používá do salátů a podobně. Znám jí z ČR, tak jsem si jí u chodníku u benzínky vyrýpnul.

27.6. Děláme si řízky z máminých buxusů, protože chceme v přední části zahrady udělat květinový záhon s buxusem kolem dokola.

5.10. Začínáme předělávat přední část zahrady - vyčistili jsme prostor před bránou a zasadili jsme tam narcisy. Moruše mi nějak narostla, že nevím co s ní a jaké výhony mám ostřihat a jaké nechat. Takže rozhodnutí odkládám, protože se musím s někým poradit.



4.11. Zakládáme kompost z listí a kuchyňského odpadu, protože není nad kvalitní domácí zahradní kompost!