Chcete zásoby vitamínů na zimu? Pořiďte si Dřín obecný. Kde roste?

Dřínky, plody nepříliš známé ovocné dřeviny - Dřínu obecného, jste mohli vidět během pozdního léta dozrávat v parcích, na živých plotech nebo na krajích lesů. Dřínky obsahují vitamíny a další látky prospěšné lidskému zdraví. Obsahují jich daleko více, než běžné ovocné druhy a navíc si je uchovají i po tepelné úpravě. Pokud máte bližší vztah k přírodním zdrojům, přečtěte si, proč si Dřín obecný pořídit i na vaši zahradu. Právě na podzim je k tomu ideální doba.

Dřín nepotřebuje přílišnou péči

Dřín je naše původní ovocná dřevina, rozšířená v teplejších oblastech ČR. Dřín prosperuje tam, kde se ostatním ovocným druhům příliš nedaří. Vyrovná se s extrémně suchou, kamenitou nebo vápenitou půdou. Ve volné přírodě se často přirozeně vyskytuje jako podrost na krajích lesů. Díky svému bohatému kořenovému systému je možné jej zasadit do svahů, které zpevní a zabrání tak jejich erozi. Netrpí chorobami ani škůdci a i když jde o teplomilnou dřevinu, je mrazuvzdorný. Na zahradě se mu bude dařit na slunném místě, avšak zvládne i polostín.

Cornus mas
Kvetoucí Dřín obecný

Detail květu

Dekorativní od jara do podzimu

Dřín začíná kvést časně z jara dávno před tím, než mu vyraší listy. Kvete v jasně žlutých bohatých soukvětích, které jsou pro svůj obsah pylu důležitou potravou včel v kritickém předjarním období. Teprve během květu se keř olisťuje sytě zelenými, výrazně žilkovanými listy. Dřínky, což jsou peckovice o velikosti 1 - 3 cm, dozrávají do rubínově červené barvy v období měsíce srpna až října. U některých odrůd se listy na podzim zbarvují do červena, z tohoto důvodu keř nachází uplatnění také v okrasných zahradách. Dřín se dá také použít jako živý plot, protože velmi dobře snáší řez. 


Vitamíny si uchová i po tepelném zpracování

Jak uvádí studie provedená v Ústavu chemie potravin a biotechnologií při ČVUT v Brně, dřínky obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a dalších zdraví propěšných látek. Na 1 kg plodů dřínu je přítomno 700 mg vitamínu C. Vysoký podíl vitamínu C navíc zůstává v ovoci i po tepelném zpracování. Např. v džemech nebo kompotech se nachází až 50 mg vitamínu C na 100 g výrobku. Dřínky dále obsahují provitamín A (retinol), vitamín E, vitamíny skupiny B (thiamin, ryboflavin), minerální látky (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík), přírodní barviva (anthokyany), bílkoviny, třísloviny, cukry, organické kyseliny a vlákninu, a tak jsou velmi důležité pro naši zažívací soustavu.



Kde roste Dřín?

V ČR se Dřín obecný vyskytuje v Českém krasu, dolním Povltaví, v Českém středohoří, na pahorkatinách lemujících moravské úvaly, v předhůří Českomoravské vrchoviny, v Moravském krasu a na Jihomoravské pahorkatině. Dále jej můžete nalézt v městských parcích nebo u škol či nemocnic. Tam bude pravděpodobně dozrávat o něco dříve, vzhledem k většímu vystavení slunci. Pokud tedy nepatříte mezi ty, kdo se chtějí ládovat průmyslově vyráběnými a uměle barvenými potravinami, chemickými doplňky stravy či syntetickými vitamíny, určitě dáte přednost čestvé zelenině a ovoci, tím spíš tomu, které vám možná roste za domem a ani o tom nevíte. Dřín obecný je v ČR zákonem chráněnou dřevinou a tak jej při sběru dřínků nepoškozujte. Pokud máte na zahradě světlé místo, je právě na podzim nejvhodnější doba zasadit si nějaký z méně známých druhů ovocných druhů, třeba právě Dřín obecný. Existují i velkoplodé varianty, například ukrajinská odrůda Dřín Vydubecký nebo polská varianta Dřín Szafer.

Jak zpracovat dřínky naleznete v našem článku zde. Jak Dřín obecný pěstovat včetně informací jak dřín řízkovat najdete zde.

Zdroj(1): Srovnání méně známých druhů ovoce z hlediska obsahu vitamínu C - ČVUT v Brně