Dřín na jaře zdobí lesy nejen v Českém středohoří. Chcete zásoby vitamínů na zimu? Pořiďte si Dřín obecný.

Viděli jste žlutými květy obsypaný keř v lese? Zlatice to nejspíše nebyla, narazili jste s největší pravděpodobností na Dřín obecný, zvaný také jarní. Nejen, že v jarním období nádherně kvete, ale jeho plody tzv. dřínky, dozrávající v pozdním létě, jsou jedlé a mají velmi vysoký obsah vitamínu C. P
řečtěte si, proč si Dřín obecný pořídit i na vaši zahradu. 


Dřín nepotřebuje přílišnou péči


Dřín je naše původní ovocná dřevina, rozšířená v teplejších oblastech ČR. Dřín prosperuje tam, kde se ostatním ovocným druhům příliš nedaří. Vyrovná se s extrémně suchou, kamenitou nebo vápenitou půdou. Ve volné přírodě se často přirozeně vyskytuje jako podrost na krajích lesů. Díky svému bohatému kořenovému systému je možné jej zasadit do svahů, které zpevní a zabrání tak jejich erozi. Netrpí chorobami ani škůdci a i když jde o teplomilnou dřevinu, je mrazuvzdorný. Na zahradě se mu bude dařit na slunném místě, avšak zvládne i polostín.

Cornus mas
Kvetoucí Dřín obecný

Dekorativní od jara do podzimu


Dřín začíná kvést časně z jara dávno před tím, než mu vyraší listy. Kvete v jasně žlutých bohatých soukvětích, které jsou pro svůj obsah pylu důležitou potravou včel v kritickém předjarním období. Teprve během květu se keř olisťuje sytě zelenými, výrazně žilkovanými listy. Dřínky, což jsou peckovice o velikosti 1 - 3 cm, dozrávají do rubínově červené barvy v období měsíce srpna až října. U některých odrůd se listy na podzim zbarvují do červena, z tohoto důvodu keř nachází uplatnění také v okrasných zahradách. Dřín se dá také použít jako živý plot, protože velmi dobře snáší řez. 

Detail květu


Vitamíny si uchová i po tepelném zpracování

Jak uvádí studie provedená v Ústavu chemie potravin a biotechnologií při ČVUT v Brně, dřínky obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a dalších zdraví propěšných látek. Na 1 kg plodů dřínu je přítomno 700 mg vitamínu C. Vysoký podíl vitamínu C navíc zůstává v ovoci i po tepelném zpracování. Např. v džemech nebo kompotech se nachází až 50 mg vitamínu C na 100 g výrobku. Dřínky dále obsahují např. provitamín A (retinol), vitamín E, vitamíny skupiny B (thiamin, ryboflavin), minerální látky (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík), přírodní barviva (anthokyany), bílkoviny, třísloviny, cukry, organické kyseliny a vlákninu, a tak jsou velmi důležité pro naši zažívací soustavu.




V ČR se Dřín obecný vyskytuje v Českém krasu, dolním Povltaví, v Českém středohoří, na pahorkatinách lemujících moravské úvaly, v předhůří Českomoravské vrchoviny, v Moravském krasu a na Jihomoravské pahorkatině. V Českém středohoří ho rostou stovky, možná i tisíce. Stačí se jen pořádně dívat kolem sebe. Pokud během března v lese uvidíte žlutě rozkvetlý keř, bude to s největší pravděpodobností právě Dřín. Dbejte však na to, že České Středohoří je Chráněná krajinná oblast a také Dřín obecný patří mezi ohrožené druhy rostlin ČR. Keře ve volné přírodě nepoškozujte. Dřín dále můžete najít v městských parcích nebo u škol či nemocnic.


Kvetoucí dřín v Českém středohoří (březen 2022)


Pořiďte si Dřín obecný

Pokud tedy nepatříte mezi ty, kdo se chtějí ládovat průmyslově vyráběnými a uměle barvenými potravinami, chemickými doplňky stravy či syntetickými vitamíny, určitě dáte přednost čestvé zelenině a ovoci, které je těmito vitamíny doslova nabito. Pokud máte na zahradě světlé místo, je právě na podzim nejvhodnější doba zasadit si nějaký z méně známých ovocných druhů, třeba právě Dřín obecný. V zahradnictvích seženete i velkoplodé odrůdy, například Dřín Vydubecký nebo Szafer a další.

Detail květu Dřínu obecného



Jak zpracovat dřínky naleznete v našem článku zde. Jak Dřín obecný pěstovat včetně informací jak dřín řízkovat najdete zde.

Zdroj(1): Srovnání méně známých druhů ovoce z hlediska obsahu vitamínu C - ČVUT v Brně