Jak vybrat moruši a jak ji pěstovat?

Chcete si pořídit netradiční ovocný strom, ze kterého byste sklízeli mnoho šťavnatého ovoce? Chtěli byste vysadit dekorativní strom, který bude ozdobou vaší zahrady? Rádi byste založili netradiční ovocný sad a hledáte zajímavé ovocné odrůdy, které mají dlouhou a zajímavou historii? Zvolte morušovník, ovocný strom, lidově zvaný moruše. V tomto článku si řekneme jak vybrat moruši a jak ji pěstovat, aby se jí u vás dařilo.

Jaké místo na zahradě vybrat pro moruši?

Moruše jsou teplomilné ovocné dřeviny. Nejlépe prospívají na slunných stanovištích, v dobře propustných hlubokých nepřemokřených půdách. Jsou to dlouhověké, středně vysoké stromy a vyžadují dostatek prostoru. Dají se ale velmi dobře udržovat vhodným řezem, prosvětlováním koruny nebo zakracováním letorostů a tak si je můžete pořídit i do menší zahrady. Díky svému dekorativnímu vzhledu i množství ovoce, které obzvlášť v pozdějších letech nesou, se hodí do okrasných i užitkových zahrad, parků i sadů. V nižších a středních polohách rostou moruše bez problémů, ve vyšších polohách je vhodné umístit je na chráněné místo. Moruše raději nesázíme v bezprostřední blízkosti chodníků, cest a parkovišť, protože opadávající plody mohou znečistit vše, co je pod nimi. 

V případě výsadby více stromů za účelem sběru ovoce se doporučuje vzdálenost minimálně 5 metrů od sebe. Vždy záleží na tom, jak je tvarovaná koruna a kolik prostoru chcete stromu dopřát. Pokud chcete vytvořit zelenou stěnu nebo živý plot, můžete je zasadit blíže k sobě do hustější výsadby. Moruše se také výborně hodí jako stromy pro vytvoření stinné oázy v zahradě. Do malých zahrad se hodí převislé, keřové, zakrslé nebo pomalu rostoucí odrůdy. 


Moruše černá (dozrávající plody)

Různé druhy a odrůdy - různá velikost, chuť i barva plodů


O druzích moruší píšu v samostatném článku. Když to shrnu, tak v nabídce zahradnictví můžete narazit např. na tyto druhy a odrůdy:

Moruše bílá (lat. Morus alba) 
- v nabídce zahradnictví v ČR velmi rozšířená
- na líci lesklé listy, hladké
- plody v plné zralosti bílé, krémové, narůžovělé, fialové, červeno-černé až černé, často opadává na zem
- chuť navinule sladká, medová, sladkokyselá, tmavší plody jsou chuťově výraznější
- má mnoho kultivarů (odrůd), které se liší barvou, tvarem i velikosti plodů
- v obchodním názvu bývá uvedena barva plodů
- název odrůdy značí místo původu/jméno šlechtitele/jiné vlastnosti, např.: "Rožnovská", "Bzenecká", "Mikulovská", "Hlohovecká", "Srbská", "Jugoslávská", "Monte Negro", "Eldorado", "Galicja", "Velkoplodá", "Převislá"
- často se kříží s Moruší červenou (lat. Morus rubra) - z toho vznikly odrůdy jako "Gerardi Dwarf", "Wellington", "Illinois Everbearing", a další.

U odrůdy Galicja si nejsem jistý jestli jde o kultivar Morus alba, Morus nigra nebo nějakého mezidruhového křížence. Informace u prodejců se často liší. Vím jen, že jde o odrůdu původem z Ukrajiny, šlechtitelem je R. V. Babayeva. Podle posouzení listů bych tipoval, že se jedná buď o kultivar Moruše bílé nebo křížence s M. červenou.

Moruše černá (lat. Morus nigra)
- v nabídkách zahradnictví se vyskytuje vzácněji
- na líci matné listy, na omak drsné
- plody v plné zralosti tmavě vínové, jdou těžko utrhnout, neopadávají, jsou velmi šťavnaté, při utržení barví, protože se plod poškodí
- odrůdy "Persian", "Trnavská"
- prodejce často označí tmavoplodou moruši bílou za moruši černou - nutné ověřit si latinský název a sledovat poznávací znaky moruše černé

Moruše himalájská (pakistánská) (lat. Morus macroura)
- v poslední době populární
- listy podobné moruši bílé
- plody velmi dlouhé 5 až 12 cm, barvy žlutozelené, bílé, červenočerné až černé
- odrůdy "Taiwan Long", "Pakistan Giant",  "King of White", "Siyah Sahdut", "Saharanpur"
- některé odrůdy jsou choulostivější (mrazuvzdornost kolem -7°C - např. u Taiwan Long), vhodné je pěstovat jako přenosné rostliny

Moruše širokolistá (lat. Morus latifolia) - odrůda "Kokuso"

Dobrý prodejce by měl vždy uvádět bližší informace ohledně barvy a chuti plodů a původu odrůdy, včetně latinského názvu druhu. 


Moruše pakistánská (7 let)
Moruše bílá převislá (pendula)
Moruše černá (8 let)



















Kvalitní odrůdy - roubované, řízkované

Pokud chcete mít jistotu, že bude váš stromek plodit kvalitní plody, pořiďte si roubovaný stromek nebo řízek z kvalitní odrůdy. V případě roubování se na podnože - většinou semenáče moruše bílé - roubují osvědčené kultivary, které vynikají kvalitou, chutí i velikostí plodů. Roubovaný stromek také brzo nastupuje do plodnosti, většinou už následující rok po výsadbě. Počet a kvalita plodů je úměrná velikosti rostliny. Další možností je pořídit si řízkovanou rostlinu, kdy část matečné rostliny byla odebrána a zakořeněna a tak nese identické vlastnosti. Někteří prodejci nabízí rostliny množené metodou in vitro, což je laboratorní způsob množení rostlin.

Semenáče moruší

Semenáč je rostlina vypěstovaná generativním způsobem ze semene. Semenáče moruší začínají kvést později, uvádí se časové rozpětí asi mezi 5 až 7 lety. Lze je použít pro živé ploty, větrolamy nebo jako podnože pro roubování. Pokud si pořídíte semenáč, nikdy nevíte jaké budou plody co do kvality a vlastností. Může se stát, že rostlina bude mít pouze samčí květy a v tom případě bude pouze kvést, ale nebude plodit. Plody se utváří ze samičích květů. Více informací o tom jak poznat jaké jsou samčí a samičí květy, najdete v  tomto článku. Nerad bych zavrhoval pěstování morušových semenáčů, protože je to velmi zajímavé z hlediska biodiverzity. Můžete si vypěstovat unikátní a originální kultivar, pokud máte na zahradě jak samčí, tak samičí morušovník, protože po opýlení samičích květů samčím pylem budou morušové plody nést klíčivá semínka, které si můžete zasadit a tím vám vznikne naprosto originální rostlina.


samičí květ
 

Jak správně zasadit moruši a jak o ni pečovat

Prostokořenný stromek

- v období vegetačního klidu (po shození listů) byl stromek vyrytý ze záhonu v ovocné školce a kořeny jsou holé, nejsou obalené hlínou. Takové rostliny jsou dostupné na podzim, v zimě a brzy z jara. Při vyrytí rostliny ze země často dojde k poškození kořenů, proto je dobré poškozené konce zastřihnout čistými zahradnickými nůžkami a celý kořenový systém namočit na několik hodin do vody, než rostlinu zasadíme. Velikost kořenové části by měla být úměrná velikosti koruny stromu. Jde o to, aby kořeny dokázaly korunu uživit. Pokud je tedy koruna větší než kořenový systém, výhony koruny úměrně zakrátíme. Vykopeme jámu asi 2x větší než je kořenový systém, na dno dáme kvalitní vyzrálý zahradní kompost, který smícháme se zeminou a rostlinu zasadíme a dobře zalijeme. Pokud je rostlina roubovaná, zasadíme ji tak, aby byl roub asi 10 cm nad zemí.


Kontejnerovaný stromek

- stromek v květináči - můžeme sázet kdykoliv během roku, pokud není půda zmrzlá. Rostlinu vyjmeme z květináče a zkontrolujeme, jestli nejsou kořeny zatočené do kruhu. Pokud ano, tak je opatrně rozvolníme. Připravíme jámu asi 2x větší, než je kořenový bal, na dno přidáme kvalitní vyzrálý kompost a rostlinu zasadíme tak, aby byla úroveň zeminy u nadzemní části rostliny ve stejné úrovni s okolní zeminou a rostlinu dobře zalijeme. Pokud sázíme kontejnerovanou rostlinu na jaře nebo v létě, dbáme pravidelné zálivky.  

Výchovný řez

- provádíme v době vegetačního klidu. Ideální dobou je bezmrazé počasí na konci zimy nebo v předjaří. Jamile začne rostlina rašit a začnou se utvářet nové výhony, můžeme vyštípnout nevhodně rostoucí výhony, např. ty které rostou příliš nízko (pod korunou nebo pod roubem), rostou dovnitř koruny, kříží se, atd. Převislé moruše střiháme v době rašení pupenů, hlavní výhony zakracujeme asi na 6 oček (pupenů/výhonů), postranní výhony rostoucí z hlavních výhonů zakracujeme asi za 4. pupenem (cca 5 - 10 cm). Jakmile jsou stromky zapěstované, jejich kořeny si dokáží zabezpečit živiny z velké hloubky a tak se lehce vypořádají i s dlouhodobějším suchem. Mladé stromky v době veder zaléváme brzy ráno nebo večer.

Morus nigra
mladá moruše
 

Možné problémy

Moruše černá je mrazuvzdorná asi do -18°C, moruše bílá do -29°C, u některých odrůd Moruše pakistánské se uvádí mrazuvzdornost pouze do -7°C. Dostatečně nevyzrálé a ještě nezdřevnatělé výhony jsou na mráz všeobecně choulostivější a tak můžeme po dobu velkých mrazů mladý stromek zabalit do bílé netkané zahradní textilie. Na zahradě mám jak Moruši černou, tak různé kultivary Moruše bílé a Moruše pakistánské a za celkem 10 let pěstování s nimi nebyl žádný problém, co se týče mrazů. Jediný problém jsem měl s Moruší pakistánskou odrůdy "Taiwan Long", která mrazy zimy roku 2022 "odnesla", protože nebyla ještě dostatečně vyzrálá. Naštěstí obrazila další rok.  Když jsem mapoval moruše v ČR, našel jsem i téměř stoleté exempláře a to je důkaz, že jim těch pár silnějších zim nijak neuškodilo. Chorobami moruše většinou netrpí, zřídka se však může objevit bakteriální infekce listů v podobě hnědých skvrn. Infikované listy a větvičky je nutné ostříhat a spálit. Na moruších se také často objevuje lišejník, může být i na převislé moruši, pokud je koruna příliš zahuštěná a nemůže dovnitř vzduch a slunce. O tom jak stříhat převislé moruše pojednává tento článek. Až vám morušovník začne plodit, jistě to přiláká i opeřené strávníky. Dost často si na sladkých moruších také pochutnávají vosy, takže dávejte při sběru pozor.

Chcete vědět kde moruše rostou ve vašem okolí? Podívejte se na mapu morušovníků zde.

Aktualizováno: 14.04.2024
Zdroj: vlastní průzkum, Dendrologie online, Cultivar.guide/mulberry