Jak provádět řez morušovníku?

Morušovníky jsou dlouhověké a většinou bujně rostoucí stromy. Pokud zrovna nechcete, aby vám strom plnil okrasnou funkci nebo tvořil stinnou oázu vaší zahrady, bude nutné ošetřit jej vhodným rezem, který také stimuluje růst plodonosných výhonů. Jak na to?



Různé stromy, různé způsoby řezu


Morušovníky se prodávají jako prostokořenné stromky pro podzimní výsadbu nebo jako kontejnerované sazenice pro výsadbu během vegetačního období. V kontejneru můžete také zakoupit špičák - jednoletý výhon bez založené korunky. Morušovník je dlouhověký strom, což je nutné mít při jeho výsadbě a tvarování na paměti. Pokud máte na zahradě různé ovocné stromy, doporučuji Vám přečíst si odbornou literaturu, protože způsob řezu ovocných dřevin se liší v závislosti na jejich druhu. Názory na řez ovocných stromů se také velmi liší. Někdo dokonce preferuje nechat to kompletně na přírodě; koruna se přece založí sama. To je sice pravda, ale já mám s morušemi svou vlastní zkušenost, o kterou se s Vámi v tomto článku podělím. Nejprve se seznámíme se zásadami správného řezu.

Zásady správného řezu

Špičák moruše ponechaný
bez vyštípání  výhonů
Řez morušovníku provádějte v době vegetačního klidu, ideálně v předjaří. Neřežte v době mrazů, vyčkejte, až budou teploty nad nulou. Řez je ideální provádět dokud jsou pupeny hnědé. Jakmile začnou zelenat, je na řez už pozdě. Řezem v době vegetace stimulujete růst postranních výhonů a tím můžete způsobit, že se stromek s nedostatečným kořenovým balem neujme. Vždy používejte čisté a ostré zahradnické nůžky. Nevytvářejte pahýly, může se jimi do stromku dostat infekce. Ránu po řezu očistěte a ošetřete ji štěpařským voskem. Pro zatírání ran nepoužívejte syntetické a toxické barvy. Pamatujte na to, že umístění posledního pupenu pod řezem určuje, jakým směrem bude výhon růst.

Prostokořenné stromky

Prostokořenné stromky se prodávají na podzim, jsou mimo svou vegetační dobu - mají shozené listy. Korunka bývá již většinou zapěstovaná. Má většinou 3 až 4, někdy 4 až 6 kosterních větví. V případě klasického morušovníku se většinou vytváří tzv. kotlovitá koruna, kde chybí středový výhon a koruna je otevřená. Kosterní větve ještě před vysazením zakraťte, aby byly co do objemu v rovnováze s kořeny. Můžete také požádat obsluhu zahradnictví, aby vám je zakrátila. Je vhodné zastřihnout kořeny asi o 1cm a namočit je na několik hodin do vody.. Ideální je nechat stromek ve vodě přes noc a zasadit jej až druhý den. Další rok proveďte řez podle bodu 3. níže.

Kontejnerované sazenice - jednoletý špičák

Špičák - 1letý výhon bez koruny
Kontejnerované sazenice jsou na trhu k dispozici během vegetační sezóny a to není vhodná doba pro jejich řez. Rostinu zasaďte, pořádně zalijte a s řezem vyčkejte až do následujícího roku. Pokud kontejnerovaná sazenice korunu založenou nemá, jedná se o jednoletý špičák. Doporučuji Vám však ve spodní části rostliny (viz obrázek vpravo) vyštípat mladé výhonky. Nestane se Vám tak jako mě, že středový výhon téměř zakrněl a nové spodní výhony převzaly úlohu terminálního výhonu a já nemohl přijít na to, zda rostlina obrůstala pod roubem nebo nad roubem (viz obrázek výše). To je zásadní pro zachování roubované odrůdy. Rostlinu zasaďte a založení koruny odložte na příští rok. Během vegetační sezóny nechte špičák narůst do požadované výše. 
 

1. Založení koruny

Další rok v předjaří si určete výšku koruny, odpočítejte si 4-6 pupenů (či výhonů) rostoucích ze středového výhonu a za šestým pupenem středový výhon odstřihněte. Tyto výhony budou tvořit budoucí kosterní větve koruny. Odstřihněte také jakékoliv další výhony (kromě šesti vybraných) a rostlinu nechte během následující vegetační sezóny volně růst. 

2. Výběr kosterních větví

Další rok v předjaří si vyberte z postranních výhonů 4 rovnoměrně rozložené kosterní výhony a zakraťte je přibližně na tři pupeny. Ostatní výhony u kmene odstřihněte. Během vegetačního období nechte stromek opět volně růst, případně můžete pouze vyštípat nevhodně rostoucí čerstvé výhony.

3. Třetí rok po výsadbě a udržovací řez

Další rok v předjaří odstraňte výhony, které mají tendenci převzít úlohu terminálního vrcholového výhonu nebo rostou nevhodně, kříží se či rostou dovnitř koruny. Čím více bude koruna prosvětlená, tím více slunce se dovnitř dostane, což je důležité pro zrání plodů. Pamatujte, že zakrácením výhonu vždy stimulujete růst postranních výhonů, přičemž největší energii strom vynaloží k růstu pupenu těsně pod řezem. V následujících letech provádějte udržovací řez, jehož účelem je prosvětlení koruny a udržení plodnosti.

Řez moruše převislé

Moruše černá, Albena, Bulharsko
Pokud jste si pořídili převislou moruši, byla pravděpodobně již v zahradnictví ošetřena základním řezem. Ten se provádí zakrácením všech převislých výhonů zhruba o 2 třetiny. V následujícím vegetačním období se nechává volně růst. Následně odstraňujeme větve, které rostou mimo požadovaný tvar. Výhony můžeme zakrátit, aby se rozvětvily. Převislá moruše se hodí do malých zahrad, je velmi dekorativní a ovoce zraje postupně od června až do září. Sběr ovoce je velmi snadný, nemusíte nikam šplhat ani ovoce setřásat, jak se to obvykle v případě morušovníku dělá. V Bulharsku jsem narazil na převislé moruše přímo několik desítek metrů od pláže. Měly asi 3m do výšky a 2m do šířky. Byl na ně nádherný pohled a ještě jsem se napásl, takže mohu převislou moruši vřele doporučit. :-)


Některé moruše rostou pomalu


Moruše černá "Wellington", Oakwell Hall, Birstall, Anglie
Vyjímku mezi bujně rostoucími druhy moruší tvoří Moruše Trnavská, což je kříženec moruše červené (Morus rubra) a moruše černé (Morus nigra). Jedná se o zakrsle rostoucí odrůdu. Její letorosty měří pouze několik centimetrů a není potřeba je zastřihávat. Tato moruše se výborně hodí do menších zahrad. Podobně je na tom Moruše černá odrůda Wellington, která se pěstuje především v Anglii. Její plody mají oproti názvu červenou barvu a jsou výrazné kyselé chuti. Výhony mají vzhledem ke krátkým letorostům tendenci ke kroutivému růstu. Takovýto stromek pouze prostříháváme v případě, že je koruna příliš zahuštěná, abychom zajistili dostatečný přístup světla a vzduchu, abychom předešli vzniku plísňových chorob.