Různé druhy, různé způsoby řezu
Morušovníky se prodávají jako prostokořenné stromky pro podzimní výsadbu nebo jako kontejnerované sazenice pro výsadbu během vegetačního období. V kontejneru můžete také zakoupit špičák - jednoletý výhon bez založené korunky. Morušovník je dlouhověký strom, což je nutné mít při jeho výsadbě a tvarování na paměti. Pokud máte na zahradě různé ovocné stromy, doporučuji Vám přečíst si odbornou literaturu, protože způsob řezu ovocných dřevin se liší v závislosti na jejich druhu. Názory na řez ovocných stromů se také velmi liší. Někdo dokonce preferuje nechat to kompletně na přírodě; koruna se přece založí sama. To je sice pravda, ale já mám s morušemi svou vlastní zkušenost, o kterou se s Vámi v tomto článku podělím. Nejprve se seznámíme se zásadami správného řezu.
Zásady správného řezu
Řez morušovníku provádějte v době vegetačního
klidu, ideálně v předjaří. Neřežte v době mrazů, vyčkejte, až budou teploty nad nulou. Řez je ideální provádět dokud jsou pupeny hnědé. Jakmile začnou zelenat, je na řez už pozdě. Řezem v době vegetace stimulujete růst postranních výhonů a tím můžete
způsobit, že se stromek s nedostatečným kořenovým balem neujme. Vždy používejte čisté a ostré zahradnické nůžky. Nevytvářejte pahýly, může se jimi do stromku dostat infekce. Ránu po řezu očistěte a ošetřete ji štěpařským voskem. Pro zatírání
ran nepoužívejte syntetické a toxické barvy. Pamatujte na to, že umístění posledního pupenu pod řezem určuje, jakým směrem bude výhon růst.
Kontejnerované sazenice jsou na trhu k dispozici během vegetační sezóny a to není vhodná doba pro jejich řez. Rostinu zasaďte, pořádně zalijte a s řezem vyčkejte až do následujícího roku. Pokud kontejnerovaná sazenice korunu založenou nemá, jedná se o jednoletý špičák. Doporučuji ve spodní části rostliny (viz obrázek vpravo) vyštípat mladé výhonky, rostoucí nejníže (nevyštípávejte všechny). Nestane se Vám tak jako mě, že středový výhon téměř zakrněl a nové spodní výhony převzaly úlohu terminálního výhonu a já nemohl přijít na to, zda rostlina obrůstala pod roubem nebo nad roubem (viz obrázek výše). To je zásadní pro zachování roubované odrůdy. Rostlinu zasaďte a založení koruny odložte na příští rok. Během vegetační sezóny nechte špičák narůst do požadované výše.
Prostokořenné stromky
Prostokořenné stromky se prodávají na podzim, jsou mimo svou vegetační dobu - mají shozené listy. Korunka bývá již většinou zapěstovaná. Má většinou 3 až 4, někdy 4 až 6 kosterních větví. V případě klasického morušovníku se většinou vytváří tzv. kotlovitá koruna, kde chybí středový výhon a koruna je otevřená. Kosterní větve ještě před vysazením zakraťte, aby byly co do objemu v rovnováze s kořeny. Můžete také požádat obsluhu zahradnictví, aby vám je zakrátila. Je vhodné zastřihnout kořeny asi o 1cm a namočit je na několik hodin do vody.. Ideální je nechat stromek ve vodě přes noc a zasadit jej až druhý den. Další rok proveďte řez podle bodu 3. níže.Kontejnerované sazenice - jednoletý špičák
![]() |
Špičák - 1letý výhon bez koruny |
1. Založení koruny
2. Výběr kosterních větví
3. Třetí rok po výsadbě a udržovací řez
Další rok v předjaří odstraňte výhony, které mají tendenci převzít úlohu terminálního vrcholového výhonu nebo rostou nevhodně, kříží se či rostou dovnitř koruny. Čím více bude koruna prosvětlená, tím více slunce se dovnitř dostane, což je důležité pro zrání plodů. Pamatujte, že zakrácením výhonu vždy stimulujete růst postranních výhonů, přičemž největší energii strom vynaloží k růstu pupenu těsně pod řezem. V následujících letech provádějte udržovací řez, jehož účelem je prosvětlení koruny a udržení plodnosti.Řez moruše převislé
Některé moruše rostou pomalu
Vyjímku mezi bujně rostoucími druhy moruší tvoří Moruše Trnavská, což je kříženec moruše červené (Morus rubra) a moruše černé (Morus nigra). Jedná se o zakrsle rostoucí odrůdu. Její letorosty měří pouze několik centimetrů a není potřeba je zastřihávat. Tato moruše se výborně hodí do menších zahrad. Podobně je na tom Moruše černá odrůda Wellington, která se pěstuje především v Anglii. Její plody mají oproti názvu červenou barvu a jsou výrazné kyselé chuti. Výhony mají vzhledem ke krátkým letorostům tendenci ke kroutivému růstu. Takovýto stromek pouze prostříháváme v případě, že je koruna příliš zahuštěná, abychom zajistili dostatečný přístup světla a vzduchu, abychom předešli vzniku plísňových chorob.