
Morušovník, lidově moruše, je listnatý ovocný strom, který není těžké rozpoznat, když víte, na co se zaměřit. Tento strom najdete nejen v zahradách, ale i na veřejných prostranstvích, a pokud budete pozorní, snadno jej poznáte. Morušovník je rozšířený nejen v Čechách, ale také v celé Evropě – čím jižněji se vydáte, tím častěji jej potkáte. V minulosti byl morušovník klíčový pro výrobu přírodního hedvábí, protože jeho listy sloužily jako potrava housenkám bource morušového. Ale jak tento strom poznat? Kde všude roste? Jak zjistíte, zda bude strom plodit, podle květů? Jaké existují druhy moruší? A proč morušovník někdy kvete, ale neplodí? V tomto článku najdete odpovědi na všechny tyto otázky.
Jak morušovník vypadá?
Morušovník bílý, nám. Jiřího z Poděbrad, Praha |
![]() |
kvetoucí Morušovník černý |
Květy

![]() |
Morušovník bílý na konci října |
Proměnlivé listy
![]() |
Morušovník černý (10-letý), na konci října |
![]() |
Morušovník bílý v Čapích dvorech (památný strom) |
Výskyt
![]() |
Morušovník černý u Velkých Žernosek |
Druhy morušovníků
- Morušovník bílý (Morus alba)
- Morušovník černý (Morus nigra)
- Morušovník červený (Morus rubra)
- Morušovník himalájský (Morus Macroura) zvaný též pakistánský
- Morušovník jižní (Morus Australis)
- Morušovník trojlaločný (Morus trilobata)
- Morušovník širokolistý (Morus latifolia)
Morušovník bílý (Morus alba)
pupeny: světle hnědé
Existuje mnoho odrůd morušovníku bílého, a proto se plody mohou lišit barvou i chutí. Název „bílý“ se totiž nevztahuje k barvě plodů. Plody mohou být bílé, krémové, nažloutlé, narůžovělé až tmavě fialové nebo téměř černé. Dozrávají postupně od června do srpna.
Světlé plody mají jemně sladkou, někdy trochu nevýraznou chuť. Některé odrůdy ale chutnají jako med. Naopak růžové a tmavé moruše mají výraznější, aromatičtější - sladkokyselou chuť.
Zralé plody snadno opadávají na zem. To může přilákat ptáky nebo hmyz, a tmavé plody navíc zanechávají skvrny na chodnících. Pokud chováte slepice, může být dobrý nápad zasadit moruši do jejich výběhu – slepice si na spadlých plodech rády pochutnají a zároveň pomohou s úklidem.
Moruše jsou výborné čerstvé, ale dají se i snadno zpracovat. Používají se na výrobu džemů, sirupů, kompotů nebo ovocného vína. Skvěle se hodí i do bábovek, koláčů nebo bublanin – podobně jako třeba borůvky nebo rybíz.
Odrůdy morušovníku bílého
![]() |
Morušovník bílý se světlými i tmavými plody |
Morušovník černý (Morus nigra)
Morušovník černý byl do Evropy přivezen v roce 1548. Nemá výrazné kultivary, protože se těžko kříží. Nejvíce se tedy vyskytuje jako samotný zástupce svého druhu – Morušovník černý. V minulosti byl také údajně uznán samostatným druhem Morušovník trnavský (Morus Trnaviensis), avšak po podrobnějším zkoumání se ukázalo, že jde o totožnou rostlinu jako Morušovník černý. V zahradnictvích se často nabízí „Moruše Trnavská“, která je charakteristická pomalým růstem.
Morušovník černý dorůstá ve velmi teplých oblastech do výšky až 10 metrů. Jeho listy jsou matné, různorodého tvaru – na jednom stromě mohou být listy srdčité i vykrajované. Na dotek jsou drsné, tuhé a na spodní straně chlupaté. Na podzim opadávají velmi pozdě, většinou až po prvních mrazících. Na výhonech, zejména v období vegetačního klidu, jsou nápadné velké tmavě hnědé pupeny, což je jedno z charakteristických rozpoznávacích znamení morušovníku černého.
Plody zrají od července do září či října. Nezralé mají červenou barvu, která při zrání přechází do tmavě červené až černé. Utrhnout je není jednoduché – ani zatřepání stromem nepomůže, protože to pouze způsobí, že opadávají přezrálé plody. Při sběru moruší černých je třeba počítat s tím, že si ruce značně ušpiníte, protože plody jsou velmi křehké. Jejich chuť je výrazná, sladkokyselá a aromatická, ovoce je šťavnaté a obsahuje léčivý antioxidant resveratrol. Díky své karmínově červené barvě se moruše využívaly k barvení vín. Jsou vhodné na výrobu džemů, kompotů, sirupů a skvěle se hodí do koláčů, bublanin a dortů. Ovoce často zůstává na stromě až do chvíle, než jej seberou ptáci, nebo dokud neshnije či neopadá kvůli chladnému počasí.
Morušovník černý je v dospělosti mrazuvzdorný až do -25°C. Doporučuje se sázet ho na chráněné, prostorné a co nejvíce osluněné místo. Preferuje hluboké půdy bohaté na živiny, ale uspokojí se i s chudšími půdami, pokud jsou dobře propustné a ne přemokřené. Morušovník černý je ideální jako solitérní rostlina díky svému estetickému a téměř exotickému vzhledu. Je dlouhověký a může se dožít i několika stovek let. Velmi staré exempláře se mohou časem rozlomit a pokračovat v růstu, protože znovu zakoření tam, kde se kmen dotýká země.
Odrůdy morušovníku černého nejsou moc rozšířené, ale pokud budete mít štěstí, můžete narazit např. na moruši "Bzeneckou". To je původně varieta moruše černé. Není jasné mnoho o jejím původu, patně byla vyselektována na Moravě, ale nejsou vyloženě zmínky o tom, že by pocházela přímo z Bzence. Město Bzenec je ale vyhlášené vinařstvím a historicky i ovocnářstvím a zelinářstvím, takže je to možné. Často se ale setkávám s tím, že "moruše černá Bzenecká", kterou prodávají nejrůznější zahradnictví, je ve skutečnosti tmavoplodá varieta moruše bílé.
Další varietou je "Trnavská". Ta byla svého času uznána samostatným druhem, ale později se ukázalo, že se jedná o identickou rostlinu, tj. morus nigra.
![]() |
Morušovník černý s plody |
Morušový "poklad" na Slovensku - rarita nejen v obci Pukanec
Morušovník černý není v České republice příliš rozšířený, ale na Slovensku se vyskytuje celkem hojně. Roste na svazích Malých Karpat, od Nového Mesta nad Váhom až po Bratislavu, v okolí Skalice, v oblastech od Modrého Kameňa přes Krupinu, Pukanec, Tekovskou Novou Ves, Zlaté Moravce, Vráble až k Zoboru u Nitry a poblíž Hlohovce. Ojediněle se objevuje i v oblasti Štúrova a v některých vinorodých oblastech východního Slovenska.
V katastru obce Pukanec však roste jedinečná rarita, která nemá v Evropě obdoby. Na tomto místě se nachází doslova stovky exemplářů moruší černých, z nichž většina je stará několik set let. Rostou zde převážně na svazích vinic. O tom, jak se moruše černé na Slovensko dostaly, existuje několik teorií, přičemž nejrozšířenější je ta, že je sem přivezli staří Římané, kteří sem zároveň přivezli vinnou révu. Moruši černé se na Slovensku přezdívá „viničná jahoda“ a často se vyskytuje právě ve vinorodých oblastech a přímo na vinicích. Důvod, proč bylo v okolí Pukance vysázeno tolik moruší, však zůstává záhadou. Morušové dřevo je údajně vhodné pro výrobu sudů na zrání alkoholu, vína, brandy, není tedy divu že byly vysazovány na starých vinicích a v jejich okolí.
V 80. letech 20. století probíhalo sčítání pukaneckých moruší černých, přičemž výsledek byl ohromující – na 460 exemplářů, z nichž nejstarší stromy byly odhadovány na více než 500 let. Velmi staré stromy jsou rozeklané, jejich kmeny se pod tíhou větví rozlomily a po kontaktu se zemí zakořenily, čímž pokračovaly v růstu. Všechny pukanecké moruše černé byly množeny vegetativně. Některé bývalé vinice zarostly, a protože moruše, i když jsou houževnaté, potřebují slunce, nemohly přežít ve stínu divoké vegetace. Naštěstí se v současnosti mnoho místních obyvatel snaží obnovit tuto morušovou tradici a moruše opět množí a vysazují. V současnosti by mělo být v Pukanci a okolí zhruba 700 stromů, které byly očíslovány a zmapovány. Každoročně se v Pukanci a okolních obcích pořádá Festival moruše černé, během kterého si můžete projít naučnou stezku o moruši černé, ochutnat produkty z tohoto lahodného ovoce a zúčastnit se přednášek a dalších programů. Jak je vidět, moruše mají na Slovensku velmi dlouhou a silnou tradici a je zde mnoho nadšených pěstitelů, kteří pomáhají k tomu, aby moruše neupadly v zapomnění.
Morušovník červený (Morus rubra)
lidový název: Moruše červenáMorušovník himalájský (Morus macroura)
![]() |
Morus macroura - neznámý kultivar |
Moruše s tmavými plody nemusí být nutně Morušovník černý
![]() |
Morus nigra (vlevo) Morus alba x rubra (vpravo) |