Mapa morušovníků rostoucích v Čechách a v Evropě

Tuto mapu morušovníků rostoucích v ČR a Evropě jsem založil v roce 2014. Původně zcela soukromě, abych věděl kam v okolí vyrazit na čerstvé moruše. O nich bych sám od sebe vůbec nevěděl, až do té doby, co jsem na ně narazil 
v roce 2012 v Bulharsku. Neskutečně mi chutnaly a byl jsem přesvědčený, že je možné pěstovat moruše i v Čechách. Jak jsem se později přesvědčil, moruše měly poměrně zajímavý osud, viz článek zde. Mapu si prohlédněte níže:





Jak jsem mapu postupně plnil, začal jsem zjišťovat kolik zajímavých věcí je s morušemi spojeno (Marie Terezie, barokní krajinná architektura, hedvábnictví). Začal jsem moruše sám pěstovat, spolu s dalšími původními či netradičními ovocnými druhy. Když bylo na mapě asi 30 stromů, rozhodl jsem se mapu sdílet s uživateli facebooku ve skupině Kde rostou? Jedlé plané rostliny,... Mapu jsem změnil na veřejnou, aby mohl kdokoliv s účtem google do mapy moruše přidávat. Sám jsem zjišťoval, že je skoro nikdo nezná a cítil jsem potřebu vrátit je do povědomí lidí. S pomocí dalších uživatelů facebooku jsme postupem času zmapovali další desítky morušovníků v ČR a v Evropě. Moc mě těší, že se moruše začínají objevovat v zahradnictvích a v českých zahradách, k čemuž jsem, doufám, taky svou troškou přispěl. Dnes (aktualizováno 11.02.2024) je na mapě asi 250 exemplářů.


Pokud jste našli Morušovník rostoucí mimo soukromý pozemek a není na mapě, můžete jej na mapu přidat. Přihlašte se do svého účtu google, na mapě si místo vyhledejte zadáním GPS souřadnic (např. 49.91105, 14.17688) či adresy umístění do vyhledávacího pole, klikněte na špendlík pod ním, který umístěte přetažením a za pomoci zoomu co nejpřesněji na mapu. Do kolonky názvu vyplňte umístění - město, obec, ulici a do textového pole napište o jakou moruši se jedná (černá, bílá moruše), případně popis stromu. Můžete také přidat foto kliknutím na symbol fotoaparátu. Stromy, které rostou na soukromých zahradách na mapu neumísťujte. 

Pokud máte problém s přidáním moruše rostoucí na veřejném místě na mapu, pošlete mi email (viz záložka Kontakt) s GPS souřadnicemi a popisem o jakou moruši se jedná a můžete přiložit i foto. Moruši na mapu přidám.

Díky a moruším zdar! :-))