Morušovník kvete, ale neplodí. Co s tím?

Máte na zahradě moruši, která je na jaře obsypaná květy, ale žádné ovoce se na ní neurodí, protože všechny květy opadají? Nebojte se, nic není ztraceno. V tomto článku se dozvíte proč tomu tak je a co s tím můžete udělat.





Morušovníky jsou samosprašné rostliny, které mohou být jednodomé i dvoudomé. Jednodomá rostlina nese samčí i samičí květy najednou. Dvoudomá rostlina nese pouze samčí nebo pouze samičí květy. Dvoudomá rostlina moruše, která má pouze samčí květy, plodit nebude. Naopak dvoudomá rostlina moruše se samičími květy, plody ponese. Ušlechtilé roubované odrůdy moruší, které jsou dnes v prodeji v zahradnictvích, jsou většinou jednodomé nebo dvoudomé samičí rostliny, kdy řízky nebo rouby pochází z odrůd, u kterých je ověřené, že nesou kvalitní plody. Pokud si koupíte například mladý semenáč, rostlinu vypěstovanou ze semínka, nemáte jistotu jestli bude rostlina plodit. Dost často z ní vyroste dvoudomá samčí rostlina, u které se plodů nedočkáte. Jak poznáme podle květů, jestli jde o samčí nebo samičí rostlinu? 

Samčí květy jsou ve dlouze stopkatých světle žlutých jehnědách. Prašníky jsou  zprvu uzavřené, ale postupně se otevírají a uvolňují pyl a pak postupně opadávají. Pokud strom nese pouze samčí květy, žádné plody se neurodí a pod stromem najdete nadílku opadaných žlutých jehněd. 

Samčí květy morušovníku

Samičí květy jsou drobnější a připomínají hned v brzkém stádiu zelené moruše. Mají bílé pestíky, které jsou ochmýřené, aby zachytily pyl. Plody poměrně brzy dužnatí, bílé pestíky zakrňují, plody se nalévají, zvětšují a vybarvují se do bílé až černé barvy - to záleží na daném druhu moruše.


Samičí květy morušovníku

Co s pouze samčí rostlinou? Pomůže roubování a očkování.

Pokud moruše nese pouze samčí květy, můžete stromek naroubovat nějakou ušlechtilejší plodící odrůdou. Pokud s roubováním nemáte zkušenosti, zkuste si na internetu vyhledat nějaké video návody a uvidíte, že to není až tak složité. Chce to jen trochu trpělivosti a krapet zručnosti. Klíčové je správné načasování. Rouby je vhodné opatřit si v předjaří (únor/březen), kdy nejsou ještě pupeny narašené. Moruše začínají rašit kolem poloviny dubna. Samotné roubování můžete provést jak v předjaří, tak v době kdy už rostlina začíná rašit. Tím spíš dojde ke spojení rostlinných pletiv a roub se ujme. Nedoporučuji používat už narašené rouby, tzn. rouby odebrané v době vegetace, kdy už raší například listy. Z vlastní zkušenosti vím, že narašené rouby se většinou nechytnou, rostlinná pletiva se nestihnou spojit a roub zaschne. Více o roubování si můžete přečíst zde

Další možností, kterou můžete vyzkoušet během vegetační sezóny, kdy už nemáte k dispozici spící (nenarašené) rouby, je očkování. Očkování na bdící očko se provádí v červnu a výhon vyroste ještě téhož roku. Očkování na spící očko můžete provádět v červenci a srpnu, přičemž výhon vyroste až příští vegetační sezónu.  

Pokud se do roubování či očkování pustit nechcete a máte na zahradě dost místa, můžete si pořídit další, tentokrát roubovaný stromek. Zahradnictví nabízí ušlechtilé roubované odrůdy, které nesou samičí květy, ze kterých vzejdou plody. 

Pokud tedy máte na zahradě strom nesoucí samičí květy, můžete se těšit na plody. Zda jsou květy opylené samčím pylem poznáte podle toho, že bude nést klíčivá semínka. To se dá zjistit jednoduchým testem. Zralé moruše rozemnete v misce s vodou, dokud se semínka neuvolní. Semínka, která klesnou na dno misky jsou plná a když je zasadíte, vyklíčí. Semínka která vyplavou na hladinu jsou prázdná a nevzejdou.