Bazalka je velmi populární aromatická bylinka, známá již ve starověkém Římě, Egyptě nebo v Indii. Odtud se dostala do Evropy v 16. století. Má peprně kořenitou chuť, používá se čerstvá do salátů či k přípravě pesta, nebo do dresinků, omáček a k dochucení pokrmů. Je typická pro středomořskou kuchyni, spolu s tymiánem, rozmarýnem a oreganem. Fantastická je v kombinaci s rajčaty. Věděli jste, že si bazalku můžete snadno namnožit a mít tak téměř nekonečnou zásobu? Ukážeme si, jak na to, abyste ji již nemuseli kupovat stále dokola.
Královna středomoří
Slovo bazalka pochází z řeckého basileus - král. Právě v Řecku a v celém středomoří je velmi využívána. Daří se jí v teplejších oblastech, protože nesnese teploty pod 10 stupňů. Obvlášť v řecké a italské kuchyni naleznete mnoho pokrmů, které jsou touto bylinkou ochucené a bez ní by to prostě nebylo ono. Pokud bych měl jmenovat jen několik jídel, byl by to řecký "briam", italský salát "caprese", rajčatová polévka, pečená zelenina nebo pizza. U nás se bazalka pěstuje jako jednoletka, avšak za určitých podmínek ji lze pěstovat i několik let. Bazalka pravá, někdy označována jako vonná, podporuje trávení, působí proti nadýmání, nespavosti a také prý dokáže navodit dobrou náladu. Bývala také označována jako afrodiziakum. Obsahuje např. silice, třísloviny, flavonoidy nebo éterické oleje.
Pěstování v českých podmínkách
Bazalku můžete pěstovat v květináči nebo na záhoně. Velmi si rozumí s rajčaty. Upřednostňuje slunné a výhřevné stanoviště. Pěstovat ji můžete v klasickém substrátu, do kterého je vhodné přidat díl zahradního kompostu a díl písku. Na dno květináče je vhodné dát drenážní vrstvu v podobě kamínků nebo keramzitu. Přestože je dobré ji často zalévat, hlavně během horkých letních dnů, bazalka nesnese mít kořeny ve vodě. Pokud začnou zahnívat, bazalka začne slábnout a vadnout, a mohla by zajít. V tu chvíli je dobré odebrat několik řízků, abyste si ji namnožili. Pokud začne bazalka nasazovat na květ, je vhodné ji zaštipovat, aby se rozvětvila a příliš nezhořkla. Bazalku můžete pěstovat po celou vegetační sezónu a na podzim ji přeneste do světlé vytápěné místnosti. Bazalka potřebuje mnoho hodin slunečního svitu a tak se může stát, že vám přes zimu nevydrží. Můžete si ji však nařízkovat a mladou sazenici vysadit zase na jaře.
Vzácná Bazalka řecká sloupovitá
![]() |
Bazalka Greek Columnar |
Druhy bazalek
Kromě klasické bazalky na trhu existuje mnoho dalších odrůd, kultivarů nebo hybridů, odlišujících se chutí a vůní - od klasické, přes skořicovou, anýzovou, až k citrónové. Většina z nich vám během sezóny vykvete, např.:
Britská (British) – má světle zelené lístky podobné italské bazalce, příjemnou bazalkovou vůni a chuť
Citronová (Lime) – má světle zelené listy a výraznou citrónovou vůni
Červenolistá (Dark Opal/Purple) – má fialové listy, fialovou lodyhu a výraznou bazalkovou vůni a chuť
Drobnolistá kompaktní Řecká (Greek Compact)– má drobné zelené lístky, vytváří menší kulovité kompaktní keříčky. Má výraznou bazalkovou vůni a chuť.
Queen of Sheeba – její listy se podobají listům majoránky, avšak jsou hladké. Má bazalkovou, lehce anýzovou vůni a chuť.
Thajská (Siam Queen) – listy má podobné jako Queen of Sheeba, stonek má do fialova. Má výraznou anýzovou vůni a chuť.

Britská (British) – má světle zelené lístky podobné italské bazalce, příjemnou bazalkovou vůni a chuť
Citronová (Lime) – má světle zelené listy a výraznou citrónovou vůni
Červenolistá (Dark Opal/Purple) – má fialové listy, fialovou lodyhu a výraznou bazalkovou vůni a chuť
Drobnolistá kompaktní Řecká (Greek Compact)– má drobné zelené lístky, vytváří menší kulovité kompaktní keříčky. Má výraznou bazalkovou vůni a chuť.
Queen of Sheeba – její listy se podobají listům majoránky, avšak jsou hladké. Má bazalkovou, lehce anýzovou vůni a chuť.
Thajská (Siam Queen) – listy má podobné jako Queen of Sheeba, stonek má do fialova. Má výraznou anýzovou vůni a chuť.
Jak si bazalku namnožit?
Vyberte si výhonek alespoň se třemi patry listů. Spodní patra listů u stonku odštípněte nebo odstřihněte a ponechte pouze vrcholovou část listů.
Řízky dejte do malé skleničky s vodou tak, aby nebyly vrcholové lístky ponořené ve vodě a skleničku nechte v pokojové teplotě u světlého okna. Během týdne až dvou by se měly objevit první kořínky. Jsou jemné, takže vyčkejte alespoň 14 dní a pak rostlinku zasaďte do květináče. Stejným způsobem můžete množit například mátu, tymián nebo rozmarýn (i když u něj jsem tak vysoké procento úspěšnosti neměl).

Když bazalku zaštipuju, větvičky nikdy nevyhazuju. Buď je využiju v kuchyni nebo je nechám zakořenit. Tak si zajistím zásobu tohoto výtečného koření po celou sezónu. Řízkování je skvělá metoda jak si bylinky namnožit. Nemusíte čekat až vám vyklíčí a budete mít jistotu, že má rostlina stejné vlastnosti jako druh, ze kterého jste řízky odebrali.