Rok 2015


V roce 2015 se zahrada dočkala velkých terénních úprav a změn. Dali jsme dohromady terén, položili zahradní cesty, opravili jsme terasu, na které jsme postavili a otevřeli kiosek s upomínkovými předměty, zasadili jsme spoustu ovocných i okrasných stromů. Pojďme se na to podívat hezky popořadě...







4.1. Sníh pomalu roztává, je na čase obrátit kompost, očividně zaujal i Ťapku. Kompost je taky dobré propagační médium - kždý rok v něm najdu naklíčené vlašské lebo lískové ořechy, cukety a všechno, co v teplém kompostu na konci zimy vyklíčilo a nezmrzlo.



18.1. Chejr vonný v předním záhonu vypadá naprosto v pohodě. Je neobvyklé vidět v tuhle roční dobu zelenou vegetaci. Narostly asi do výšky 30 cm a na jaře budou kvést.



19.1. Kompost pracuje jak má. Vše je ok, žížaly se činí a kompost bude brzy hotový.

21.1. Nasněžilo několik cm sněhu.

29.1. Je slunečno a sníh pomalu roztává. Je ještě brzy cokoliv dělat, tak zkouším brát zimní řízky moruší.

8.2. Řízky se mají k světu a vypadají, že porostou. Venku opět nasněžilo.



25.2. Je po sněhu, je slunečno a celkem teplo, Ťapka si to užívá. Už jsem z mladých ovocných stromků "choulostivek" sundal ochrannou pytlovinu, všechny stromky vypadají že zimu přečkaly v pohodě. Jdu na průzkum okolí, dříny už mají na květ, jaro je blízko.



3.4. Koupil jsem anglickou Moruši černou, zatím jednoletý špičák. Rostlina má výrazně vykrajované listy, které se staly později inspirací pro logo naší zahrady.

8.4. Zrodil se nápad na vytvoření malého turistického stánku, kde bychom prodávali turistické známky a třeba balené občerstvení. Místní vrch Boreč navštěvuje mnoho turistů, takže se podobný nápad přímo nabízí. Zjišťujeme a zařizujeme, co je potřeba pro jejich schválení, objednání atd.

17.4. V lese kvetou jaterníky, bílé i žluté sasanky, dymnivka a samozřejmě dřín, který už je úplně rozkvetlý .

19.4. Kvete meruňka a ovocné keře - podél lesa kvetou myrobalány.

22.4. Chýry krásně kvetou a začíná se probouzet můj fíkovník.



10.5. Kvetou první letošní moruše - Moruše černá Bzenecká. Mám radost, protože to jsou vůbec první moruše a ještě jsem je vlastně kvést neviděl.



11.5. Je teplo, na předním záhonu vykvétají obří okrasné česneky a červené vlčí máky.

14.5. Přivezl jsem si z Teplic krásnou Moruši převislou, která už plodí. Je přímo obsypaná květy, má asi 1,5m. Vezli jsme ji v autě na sklopených sedačkách, přežila to bez úhony. Zatím ještě nevím kam přesně jí zasadím, takže zatím bude na dvoře, kde je chráněná. Možná jí zasadím až na podzim.



23.5. Chejr odkvétá a je čas jej dát na kompost. Na jeho místo přijdou letničky. Na druhém květinovém záhonu v přední části zahrady nám vykvetly okrasné česneky, máky, lupiny, apod. Sice bude ještě několik let trvat, než bude záhon zaplněný, ale první fázi máme za sebou.



27.5. Nainstaloval jsem na strom u cesty kudy chodí turisti dřevěné turistické ukazatele. Každý se u nich zastavuje, mám z toho radost. Zrodil se nápad na zahradní kiosek a prodej turistických známek, atd.



28.5. Začínáme kopat zahradní cesty v hlavní části zahrady. Kolem celého domu tak chceme vybudovat cesty, abychom se mohli všude dostat suchou nohou a nemuseli šlapat do bláta, jak tomu bylo dosud. První část jsme kopali ručně asi do hloubky 40 cm a šířky 1m. Zasypáváme to kamením a sutí, kterého je na zahradě dost a dost, takže je to dost užitečná práce. Zahrada vypadá jako staveniště, všude jsou haldy hlíny, suti a taky povrchového materiálu, kterým budeme cesty zasypávat. Postupně to ale dáváme do pořádku a zahrada začíná mít alespoň základní strukturu.



6.6. Začínáme stavět dřevěný kiosek na terase.



7.6. Na listech Moruše Bzenecké jsem objevil hnědé skvrny a listy jsou pokroucené. Hledám rady co s tím a podle všeho to vypadá na houbu. Napadené listy se musí otrhat a spálit, neměly by se dávat do kompostu. Na stromku zbylo jen pár listů, naštěstí moruše jsou ok a zrají bez problémů. Zraje i ostatní drobné ovoce, jako jsou rybízy, atd.



10.6. Kiosek je skoro hotový. Rám je z latí, vnitřek kiosku z desek, venek ze smrkových palubek. Vypadá to pěkně. Zbytek zahradních cest nám hrabe hrabátko, ručně bychom to dělali ještě bůh ví kdy. Povrch zahrady jsme urovnali a založili trávník. Po někdejších prohlubních a dírách není ani památky. Čte se to lehce, ale byla to docela fuška.

11.6. U vchodu do zahrady jsme udělali schody z dřevěných fošen a z cihel.



13.6. Není na škodu oživit trošku zápraží barvami a vysadit letničky do truhlíků. V našem případě jsme osadili velkou nádobu, ve které se kdysi vařila v místní černé kuchyni voda, či kdo ví co.



23.6. Udělal jsem si výlet do ÚL a jel jsem prozkoumat, kde zrají moruše. Všechny nalezené exempláře jsem zanesl do své mapy morušovníků, která je volně dostupná na netu. Přivezl jsem si moruše a udělal jsem z nich dobrou marmeládu.


24.6. Finišujeme srovnávání terénu na zahradě. Tam kde byly prohlubně, je teď rovinka a trávník se má čile k světu. Nainstalovali jsme zahradní posezení z velkých tlustých špalků. Vypadá to dobře a je to fajn posedět si ve stínu, a v klídečku. Srovnáváme rumiště u rohu stodoly, kde bývával kompost a zakládáme tam trávník.





























25.6. Zasadil jsem semínka moruší a ani ne po týdnu vyklíčily, díky slunečnému a velmi teplému počasí. Je to zatím nejspolehlivější způsob množení moruše, i když pro zachování genů matečné rostliny jsou přece jen nejlepší řízky.



1.7. Zraje Moruše černá velkoplodá ze zahrady Čech. Utrhl jsem z ní asi pět prvních plodů. Učím se teorii jak stromky stříhat. Je krásné, teplé léto. Jezdím po okolí a mapuju moruše. Objevil jsem moruši bílou ve Velkých Žernosekách a moruši černou a bílou v Žalhosticích.

11.7. Turistické známky s motivem vrchu Boreč nám byly schváleny a tak jsme je mohli objednat. Zrovna dorazily, takže otevíráme zatím provizorní stánek na zahradě, kde si turisté můžou známky koupit, spolu s baleným občerstvením. Vytvořil jsem řadu originálních pohledů, o které je, překvapivě, taky docela zájem :-) Postupně rozšiřujeme sortiment o další suvenýry.



13.7. Začali jsme stavět dřevěné schody na terasu ke kiosku.

20.7. Schody na terasu jsou hotové. Zatím ještě máme stánek s turistickými známkami na zahradě, ale brzy vše přestěhujeme do kiosku. Momentálně pracujeme na výrobě okna se zašupovacím sklem. Květinový záhon vepředu si však na té výhni lebedí a už to tam konečně vypadá jako na venkovské zahrádce.

8.8. 53°C na sluníčku. Jestli to takhle půjde dál, uschne nám trávník, což je pro zahradu inspirovanou Anglií docela katastrofa. Jestli se něco v Anglii stát nemůže, tak je to uschlý trávník... Zahradní cestu přivádíme až ke dřeveným schodům na terasu a ke kiosku a jakmile bude hotovo, můžeme zboží přesunout do kiosku.



30.8. 33°C ve stínu. V lese zrají první dříny. Meruňka na jižní straně (na obr. vlevo) to vedro neustála a bohužel uschla.



2.9. Ochladilo se, ale pořád přetrvává hezké počasí. Musíme meruňku porazit.

14.10. Zasadil jsem velkoplodou švestku a hrušeň konference.

18.10. Vykopali jsme další zahradní cesty, tentokrát ke skleníku uprostřed zahrady. Pak nás čeká poslední fáze, kdy se cesta kolem domu napojí až k zápraží. Je až k nevíře, kolik kamení a stavební suti cesty spolykaly. Alespoň se zahrada uklidí.



22.10. Cesta je hotová. Připravujeme si kompost, který přijde do budoucího záhonu a rosária. To tu vznikne příští rok. Teď se ale musíme pustit do další práce a to je rozebrání a přemístění skleníku. Přijde do přední části zahrady a nedá se nést v kuse, takže jej musíme rozebrat, přenést a opět složit.





nyní ten samý pohled, jenže o rok dříve:










27.10. Zasadil jsem 100 ks cibulek Medvědího česneku. V rohu zahrady máme asi 8 vzrostlých smrků, tvoří klidnou a stinnou oázu. Zasadil jsem je asi v roce 1997. Původně tam byl vodní příkop. Medvědí česnek původně rostl v prastarých lesích. Byly to sice lesy listnaté, ale to nevadí. Každoročně sem přidávám kompost a samotné smrkové jehličí přidává taky dost organického materiálu, takže je zde docela výživná půda. V létě musím zalévat.

30.10. 7°C. Zasadili jsme novou třešeň Lapins, tmavou chrupku, jedná se o kanadského křížence odrůd Bigarreau Van a Stella. Také jsme podél cesty ke kiosku zasadili živý plot z tisů.



31.10. Podzim rozehrává opravdu nádhernou paletu barev, k tomu je pěkné počasí, tak vyrážím na oblíbený Holý vrch u Sutomi, kde je jeden z nejkrásnějších výhledů na Středohoří.



1.11. Odkrýváme Bambulkův přístřešek (boudu) a je to jako když otevřeš plechovku červů. Pod haldou sena jsme objevili shnilou podlahu, která tak tak,že se ještě nepropadla. Všechno jsme vyházeli a začínáme stavět boudu od píky. A že to bude pořádná bouda.



7.11. Pokládáme podlahu. Bambulka má očividně radost, že bude mít nové bydlo.



10.11. Dozdíváme stěny Bambulkova přístřešku.



13.11. 8,5°C. Připravujeme zahradu na zimu - hrabeme listí na kompost, přestěhovali jsme skleník a místo po něm zatravníme - ale to až na jaře. Na poslední chvíli jsem ještě přestěhoval převislou moruši ze přední části zahrádky k té větší, viz roh obrázku, takže jsou teď v řadě. Rozhodl jsem se, že příští rok pořídím ještě jednu, ať je ta řada kompletní.



23.11. Slabě nasněžilo, sníh se drží pár týdnů.



26.12. Je teplo, Vánoce jsou na blátě. Letos už toho moc na zahradě nestihneme, ale plánujeme, co podnikneme příští rok.



31.12. Večer začalo sněžit.