Jak množit moruše: Roubování, řízkování, hřížení a pěstování moruší ze semen


Roubování a řízkování ovocných stromů je způsob vegetativního množení, který používáme, aby si rostlina zachovala stejné vlastnosti a kvality, jako má matečná rostlina. Můžeme si tak namnožit oblíbený druh nebo kvalitně plodící odrůdu. Dalším nepříliš známým způsobem vegetativního množení rostlin a v případě moruší velmi úspěšným, je vzdušné hřížení. Můžeme také zkusit zasadit semínka moruše a tím nám vznikne rostlina s odlišnými vlastnostmi - semenáč, který můžeme později naroubovat nějakou kvalitnější odrůdou moruše. V tomto článku se s vámi podělím o úspěšné způsoby množení moruší, které mám vyzkoušené. 



Roubování moruší

Roubování moruší se mi osobně ukázalo jako jedna z nejúčinnějších metod množení těchto ovocných stromů. Protože většinou roubuji stromy na vlastní zahradě, čerstvé rouby ustřihnu a ihned je roubuji na podnože, bez jakékoliv časové ztráty. Chápu, že ne každý má tuto možnost. Mám ale také tu zkušenost, kdy jsem měnil rouby s českým pěstitelem a rouby byly několik dní v přepravě, nebo jsem si je někde v zimě natrhal a pak je uskladnil v lednici a následné roubování bylo také úspěšné.

Na roubování moruší potřebujeme:
podnož - ideálně dvouletý semenáč moruše bílé nebo řízkovanec, hříženec
čerstvé rouby
roubovací nůž
roubovací pásku
ostré zahradnické nůžky
štěpařský vosk

Podnož by měla být dostatečně silná, průměr kmínku by měl být alespoň 1 cm. Můžeme samozřejmě použít i silnější kmínek/kmen už staršího, zapěstovaného stromku. Můžeme si také naroubovat několik druhů moruše na jednu podnož.

Ideální doba pro sběr roubů je v období vegetačního klidu, ideálně v prosinci až březnu, kdy jsou rouby ještě nenarašené. Rouby by měly mít minimálně dvě, maximálně 3 očka (pupeny). Pokud budeme roubovat později, musíme si rouby uskladnit v tmavé chladné místnosti, např. ve vlhkém písku ve sklepě nebo v igelitovém sáčku v lednici. Rouby by se neměly zapařit. Čas na samotné roubování je v únoru/březnu (podle počasí a podle zvoleného typu roubování). 

Moruši můžeme roubovat několika způsoby. Já osobně jsem úspěšně vyzkoušel roubování za kůru a roubování do rozštěpu.

Roubování do rozštěpu

používáme v únoru/do 1. poloviny března, dokud ještě neproudí míza. Používáme v případě, kdy máme tenký roub nebo když chceme naroubovat více roubů na jednu větev. Roub seřízneme v jeho spodní části dvěma protilehlými svislými řezy do tvaru písmene V. Na podnoži si vybereme místo pro roubování. Můžeme si vybrat vhodnou větev nebo samotný kmen, které zastřihneme kolmo. Zde vytvoříme příčný zářez ve středu větve/kmene, zářez by měl být asi stejně dlouhý jako je délka seříznuté části roubu. Pokud je roub stejně silný jako je podnož, nožem opatrně otevřeme zářez a roub do něj vložíme tak, aby kůra roubu lícovala s kůrou podnože. Důležitý je kontakt rostlinného pletiva pod kůrou (kambium). Pokud je podnož silnější, je dobré aby kůra roubu lícovala s kůrou podnože alespoň na jedné straně. Vždy je důležité, aby se rostlinné pletivo dotýkalo a mohlo tak dojít ke srůstu roubu s podnoží. Rouby nezasouváme úplně nadoraz. Pokud je podnož silnější, můžeme do zářezu zasunout dva rouby. Každý do jedné strany zářezu. Vše nakonec pevně omotáme roubovací páskou a začistíme štěpařským voskem. Během vegetační sezóny by měl roub obrazit. Výhony necháme volně růst a řez provádíme až v dalších letech.

Roubování za kůru

používáme v březnu (2. polovina), kdy už v podnoži začíná proudit míza a kůru lze odchlípnout. Tento způsob používáme, když je roub tenčí než podnož. Můžeme tak přeroubovat nevhodnou odrůdu, naroubovat vícero odrůd na jednu podnož, atd. Roub seřízneme šikmým řezem na protější straně spodního pupenu. Tento řez by měl mít alespoň 2 centimetry. Na řeznou ránu nesaháme. Na podnoži si vybereme místo pro roubování a kolmým řezem/střihem jej zastřihneme. Zde pak vytvoříme nožem svislý zářez v kůře o stejné délce jako je seříznutá strana roubu. Nožem odchlípneme kůru po obou stranách svislého řezu a dovnitř zasuneme roub tak, že nám bude spodní pupen vykukovat ze zářezu. Roub nezasouváme příliš hluboko. Když se podíváme na jeho zadní stranu, měla by seříznutá část roubu vykukovat několik milimetrů nad podnoží. Kůru k roubu přitiskneme a vše pevně omotáme roubovací páskou. Začneme pod roubem a postupujeme až k řezu na podnoži, který také omotáme. Můžeme použít štěpařský vosk k zamazání skulinek, aby se dovnitř nedostala voda, nečistoty, atd. Během vegetační sezóny by měl roub obrazit. Výhony necháme volně růst a řez provádíme až v dalších letech.

Pěkné instruktážní obrázky k jednotlivým metodám roubování naleznete zde.

MÁTE ROUBY MORUŠÍ NA VÝMĚNU? Pak čtěte zde.


Pěstování moruší ze semen

Množení rostlin semeny je tzv. generativní způsob, používá se v ovocnářství hlavně kvůli pěstování podnoží pro roubování a také zajišťuje biodiverzitu. Ze semínka vám vyroste kříženec, rostlina bude mít odlišné vlastnosti než matečná rostlina. V létě si můžete zasadit semínka ze zralých moruší, které jste si právě natrhali.

Zralé moruše rozmělněte prsty v misce s vodou, aby se semínka oddělila od dužiny. Jsou žlutá až oranžová. Pokud některá semínka klesnou na dno misky, jsou to přesně ta, která vyklíčí. Ta, která plavou na hladině jsou prázdná a nevzejdou.



Semínka vysejte do předem zalitých sadbovačů pár milimetrů pod povrch substrátu, ideálně pinzetou (osobně se mi to osvědčilo, protože semínka jsou drobná). Povrch substrátu pak lehce přitlačte. Substrát by měl být dobře propustný. Pokud už je venku teplo, můžete nechat semínka v sadbovačích klíčit venku na přímém slunci. Je však nutné je denně zalévat. Pokud je venku chladno, umístěte je do teplé a světlé místnosti. Po 7-14 dnech by měla semínka vyklíčit. Jakmile se objeví pravé listy (ty zubaté na obrázku), můžete rostlinu opatrně přepikýrovat - přesadit do větších květináčů a umístěte je někam do stínu. Nezapomeňte na zálivku. Moruše vypěstovaná ze semínka vám začne plodit asi za 4 až 7 let, ovšem kvalita i vlastnosti plodů budou překvapením. Může se také stát, že vám vyroste pouze samčí rostlina, která neplodí, ale můžete si na ni naroubovat nějakou zajímavou plodící odrůdu.

Letní řízkování polovyzrálými řízky

Polovyzrálé - letní řízky moruše odebíráme během června až července, kdy už je letošní obrost dostatečně silný a není příliš zdřevnatělý. Pokud například v červnu/červenci prosvětlujeme korunu a odstřiháváme nevhodně rostoucí obrost, máme dostatek materiálu k přípravě řízků. Obzvlášť u mladých stromů jsou letorosty dlouhé a tak můžeme z jednoho letorostu vytvořit několik řízků, ideálně z jejich spodní silnější části. U starších stromů si vybíráme rovné letorosty zhruba o tloušťce tužky.

Jednotlivé řízky si zakrátíme na 4 očka (pupeny). Budou tak asi 15-25 cm dlouhé. Řízek seřízneme vodorovně přímo pod spodním očkem, a můžeme také nožem seškrábnout kůru až na zelené pletivo. Na vrchní straně řízku ponecháme jedno očko s listem, který zakrátíme o polovinu (nebude se příliš odpařovat vlhkost). Spodní část namočíme do kořenového stimulátoru a zasadíme jej do hlubšího květináče s propustným substrátem tak, aby byla tři spodní očka v substrátu. Květináč zalijeme, necháme okapat a zakryjeme jej igelitovým sáčkem, aby se neodpařovala vlhkost. Další možností namísto igelitových sáčků je umístit květináče do hlubokého čirého plastového kontejneru s víkem.

Květináče či kontejner umístíme na stinné místo, třeba na zastíněný balkón. V kontejneru se udrží ideální vlhkost, jen musíme dát pozor, aby řízky nezahnívaly. Zhruba po 2 až 4 týdnech už se mohou objevit nové lístky a my můžeme opatrně zkusit, zda jsou řízky zakořeněné. Opatrně za řízek zatáhneme a pokud se zdá, že "vzdoruje", měl by mít již drobné kořínky. Rostlinu necháme v květináči během vegetační sezóny, zaléváme ji a na konečné místo ji vysadíme až na podzim, to už by měla mít dostatečný kořenový systém.

Vzdušné hřížení - účinná metoda množení moruší

Vzdušné hřížení je další velmi účinnou metodou, kterou jsem vyzkoušel během svých nesčetných pokusů namnožit si své oblíbené moruše. Nejen, že úspěšnost byla vždy velmi vysoká, navíc máte 100% jistotu, že výsledná rostlina bude mít totožné vlastnosti, jako rostlina matečná. Připravil jsem pro vás samostatný článek o této metodě, včetně návodu a fotogarafií a naleznete jej zde. Pokud byste se chtěli podívat na video, na YouTube naleznete spousty videí pod názvem air-layering, marcotting, atd.



Podzimní/zimní řízkování dřevitými řízky

Zimní, tzv. dřevité řízky odebíráme v době vegetačního klidu. Ideální je doba po shození listů či před vyrašením pupenů (duben). Vybíráme letorosty z předešlé vegetační sezóny, které jsou dostatečně silné a vyzrálé a jsou o tloušťce tužky. Řízky by měly mít 4 očka, seříznuté vodorovně přímo pod spodním očkem a šikmo nad vrcholovým očkem. Pokud řízků odebíráme více, takovéto rozlišení se nám hodí, protože víme, která je spodní a která je vrchní část. Spodní část můžeme namočit do kořenového stimulátoru, který urychlí vytvoření kalusu a následnou tvorbu kořenů.

Takto připravené řízky zasadíme do květináčů s propustným substrátem (50% perlit/písek + 50% běžný substrát) tak, aby byly spodní tři očka v substrátu. Květináč zalijeme a umístíme do světlé bezmrazé místnosti nebo do skleníku a průběžně kontrolujeme, aby nám substrát nevyschl. Pokud se rostlina na jaře olistí, je to signál, že si vytváří kořenový systém. Po posledních jarních mrazících ji můžeme vynést ven do stínu/polostínu. Na podzim ji můžeme vysadit na konečné stanoviště.

Řízky můžeme vysadit přímo ven na chráněné místo do záhonu, který zryjeme a přidáme do něj trochu zahradního kompostu a písku, pokud máme těžkou jílovitou půdu. Řízky zasadíme tak, aby byly spodní tři očka pod zemí a vrchní očko (se šikmým řezem) nám vykukovalo. Záhon zalijeme. Během mrazů záhon přihrneme chvojím. Na jaře by se měly řízky olistit, avšak ponecháme je během nové vegetační sezóny na místě a na podzim po shození listů je opatrně vyryjeme a vysadíme na konečné místo.

Řízkování dřevitými řízky můžeme použít pro tyto ovocné keře/dřeviny, popínavé rostliny či stromy: černý, červený nebo bílý rybíz, angrešt, josta, moruše, fík, réva, zimolez, roubinec, jasmín, abélie, dřín, komule (motýlí keř), pámelník, kalina, růže, zlatice (zlatý déšť), topol, platan, vrba.

Očkování

Dalším způsobem množení moruší je očkování na spící očko nebo bdící očko, ale to jsem ještě nevyzkoušel. Na youtube jsem viděl zajímavé návody a chystám se to letos vyzkoušet. Až vyzkouším a pokud budu mít úspěch, podělím se s vámi o info.


Aktualizováno: 18.2.2024