Omrzlé moruše: Co dělat když listy a květy spálí jarní mráz?

omrzlé moruše - 04/2024
V posledních letech se často stává, že se příroda na jaře probouzí dříve a pak udeří jarní mrazíky. Co se stalo letos v dubnu 2024 je však co do rozsahu škod na ovocných stromech po celé střední Evropě nebývalé. Po extrémně teplém a také brzkém nástupu jara byla příroda asi v třítýdenním předstihu a pak přišly noční mrazy. I nám se v Morušové zahradě nevyhnuly a tak napučené moruše - jejich listy a květy - spálil mráz, který u nás trval zatím po čtyři noci. V tomto článku si řekneme co (ne)dělat dál.

Publikováno: 25.4.2024

Letní počasí vs. noční mrazy

I když je moruše známá tím, že se na jaře probouzí později (v normálních případech se kolem poloviny dubna teprve začínají otevírat pupeny), neobvyklé letní teploty okolo 25°C během počátku dubna 2024 udělaly své a většina odrůd Moruše bílé (morus alba) co mám na zahradě už začaly nasazovat listy a květy, cca o 2 týdny dříve. Stejně tak tomu bylo i u dalších ovocných keřů, stromů a rostlin. Výhonky byly na některých moruších už skoro 10 cm dlouhé. Moruše černá (morus nigra) je naštěstí opravdu pořádný "spáč" a na jaře se probouzí ještě později, alespoň u mě na zahradě, a tak se naštěstí nestihly objevit ještě ani první lístky. 

Pak přišel noční mráz a opakoval se po několik nocí za sebou. U nás na zahradě to bylo nejhorší mezi 20. a 24. dubnem. První noc jsem naměřil -4°C, druhou -5°C, třetí -7°C, čtvrtou -2°C. Některé stromky jsem stihl zabalit do bílé netkané textilie, ale větší stromy jsem neměl šanci ochránit. Mrazy zasáhly a už jsem registroval škody. Obrovské škody jsou na vinicích a ovocných sadech v Čechách, na Moravě i u našich sousedů.

moruše převislá
moruše bílá
moruše černá











Mladé výhonky moruší zasažené mrazem nejdříve změkly a pak začaly hnědnout a usychat. Na některých loňských výhonech se objevily praskliny. Odpolední teploty se pak vyšplhaly na nějakých 18°C na sluníčku, což ještě přispělo k zaschnutí lístků poničených mrazem. Všechny mladé i větší stromy byly zasažené a pohled na ně byl opravdu smutný. Naštěstí roubovance, které ještě nezačaly pučet jsou v pořádku a stejně tak i napučené roubovance, které jsem stihl včas odnést do skleníku jsou OK. 

Co s omrzlými morušemi dělat?

Vězte, že v případě již zapěstovaných moruší jde spíše o estetickou záležitost. Moruše mají schopnost dobře regenerovat ve vyzrálém dřevě a po zásahu jarními mrazíky by strom měl po několika týdnech znovu obrazit. Moruše mají také v záloze bdící/spící pupeny a další výhonky vyrazí později z pupenů, které ještě nestačily narašit. Strom moruše naštěstí nepučí s nástupem jara ze všech pupenů najednou, ale dělá to postupně. Výhonky výrazně zasažené mrazem bohužel uschnou a odumřou. U velmi malých sazenic nebo roubovanců je riziko, že takový šok nepřežijí. To záleží na tom jak silný kořenový systém mají nebo jestli mají nějaké záložní pupeny. U čerstvě narašených roubovanců by mohl být problém, protože mívají jen několik oček.

Mrazem spálené listy a květy nechte být. Neotrhávejte je. Mladým stromkům dopřejte pořádnou zálivku, při teplém počasí je vhodné zalévat buď brzo ráno nebo večer. Vyčkejte až strom začne znovu obrážet, k čemuž by mělo dojít během několika týdnů, v závislosti na počasí. Až se stromek znovu zazelená, můžete suché odumřelé větvičky odstřihnout. Pak můžete stromky přihnojit kvalitním hnojivem pro podporu růstu rostlin, aby se rychleji vzpamatoval. 

Mrazem poškozený stromek dobře zalévejte i během následujících letních měsíců. Kolem kmene můžete nasypat vrstvu mulče (např. seno, mulčovací kůru, dřevěné štěpky, atd.), která pomůže udržet vlhkost. 


Mrazem spálené listy a plody moruše i popraskaná kůra. Z pupenů by ale měla moruše opět obrazit.


Týden od odeznění mrazů

Uběhl týden od posledních nočních mrazů, proběhlo pár studených dní a pak se opět vrátilo letní počasí. Vzrostlejší moruše opět začínají nalévat své "záložní" pupeny, z některých již vyrazily první lístky.  Výhony a listy postižené mrazy zčernaly a kompletně zaschly. Mladé stromky na celodenním slunci jsem namulčoval a každý večer je zalévám. Zatím nedokážu odhadnout jestli bude letos vůbec nějaká úroda. Pokud ano, bude nejspíš o dost později.

Tipy do budoucna

Nevylamujte/nevyštipujte pupeny, dokud nepomine riziko jarních mrazů. Ptáte se proč byste to dělali? Když na jaře moruše obráží, můžete vyštípat nevhodně rostoucí výhony nebo pupeny a nechat pouze ty, které rostou do požadovaného tvaru či směru. Vyštípáním ostatních pupenů rostlina vynaloží energii jen do růstu již narašených výhonů. Pokud ale tyto spálí mráz a rostlina už nemá další pupeny ze kterých by opět narašila, protože jsme je odstranili, může jí to ohrozit. Velmi mladá sazenice by mohla zajít úplně. Ze zkušenosti vím, že silnější, starší nebo zapěstované stromky by měly opět obrazit i kdyby žádný pupen neměly, protože si je dokáží během několika týdnů vytvořit.

Moruše můžete pěstovat i jako přenosné rostliny, dokonce se zakrslé varianty dají tvarovat i jako bonsaje. Choulostivé přenosné rostliny můžete zimovat v nevytápěném skleníku, garáži nebo sklepě a ven je vynést po pominutí mrazů.

Nové stromky vysazujte na co možná nejvíc chráněné místo. Tím může být třeba chráněný dvůr nebo místo poblíž zdi, odkud sálá teplo. Na podobném místě mám fíkovník, který už také narašil a mochyně peruánské, které jsem přezimoval v chladné světlé místnosti a na začátku dubna jsem je vysadil přímo do záhonu před domem. Místo je chráněné ze tří stran a rostliny týden mrazivých nocí přežily v pohodě.

Pořiďte si pozdně rašící druhy. Některé raší v našich podmínkách ještě později než je obvyklé, například pravá Moruše černá (Morus nigra) začíná v závislosti na poloze otevírat první pupeny až koncem dubna.

V neposlední řadě dejte na předpověď počasí a neignorujte výstrahy o riziku mrazů, zvlášť pokud jim předcházel extrémně teplý nástup jara a rostliny narašily dříve. Mrazy na jaře jsou víceméně normální, ale letní počasí na jaře je neobvyklé. Pořiďte si bílé netkané textilie a stromky před nástupem mrazů zabalte. Za tu chvíli práce to určitě stojí.