Kompostujeme na zahradě. Proč s tím začít ?

Sezóna hrabání listí ze stromů (a leckde také pálení) vrcholí. Proč však hromadu biomasy, která se vám snesla na zahradu nevyužít a navrátit tak do zeminy ve vašich záhonech kvalitní živiny? Pusťte se do výroby vlastního kompostu a vaše námaha přinese ovoce - v tomto případě doslova. Prospějete sobě, přírodě i vlastní peněžence, když začnete kompostovat bio odpad z domácnosti a ze zahrady.  Přečtěte si jak na to.


Co je to kompost a jak to funguje?

halda kompostu v listopadu
Kompost je voňavá a kyprá zemina, která má mnoho humusu a živin, a proto ji přidáváme do zahradní zeminy, abychom zvýšili její kvalitu a obnovili její úrodnost. Vzniká z organického - biologicky rozložitelného materiálu, který tvoří dvě hlavní složky - hnědá, která je bohatá na uhlík a zelená, bohatá na dusík. Tento materiál je za přístupu vzduchu a za určité vlhkosti rozkládán nejrůznějšími drobnými organismy, plísněmi a bakteriemi, čemuž říkáme tlení. Kompost se při tomto procesu uvnitř zahřívá až na 70ºC, čímž dochází k ničení patogenních organismů. Jak je materiál postupně přeměňován, kompost sedá a jeho teplota klesá. Jakmile kompost dozraje, má strukturu jemné a sypké zeminy. Kompost se vyrábí průmyslově, ale není to žádná věda a můžete si jej vyrobit i podomácku, ať už v plastových kompostérech, vermikompostérech za pomoci žížal, v pytlích či v dřevěných tříkomorových kompostérech.

Proč kompostovat?

Zmenšíte objem směsného odpadu - kompostováním zbytků z kuchyně nebo např. papírových kartonů se objem vaší popelnice zmenší až o 40% a také zmizí zápach z tlejících potravin. Papírové kartony z balíků či krabic (bez lepidel), kterých jistě máte doma spousty, stačí natrhat na menší kousky a přidat je na kompost.

Zlepšíte kvalitu půdy - pěstováním plodin, které konzumujeme, zemina vyčerpává své zásoby živin. Přidáváním kompostu do zeminy do ní vrátíte potřebné živiny v přírodní formě. Snížíte také např. riziko záplav, protože vyčerpaná povrchová zemina bez humusu nemá schopnost zadržovat vodu.

Uklidíte si na zahradě - zahrada každoročně vyprodukuje spoustu odpadu, ať už je to travní seč, listí, větve a podobně. Tento odpad je zbytečné pálit, dejte jej raději na kompost. Ulevíte sousedům a uděláte něco pro přírodu.

Upustíte od chemie - omýváte ovoce a zeleninu, zakoupenou v supermarketu, abyste smyli chemikálie? Tak proč je stříkat na vlastní záhony, trávník nebo ovocné stromy? Používáním čerstvého či vyzrálého kompostu, který jste si sami vyrobili, nahradíte umělá chemická hnojiva, která mohou zatěžovat přírodu, podzemní vody a v neposlední řadě vaši peněženku.

Ušetříte - pokud budete celý rok shromažďovat bio odpad ze zahrady a z domácnosti a na podzim to ještě završíte hromadou shrabaného listí, budete mít na příští sezónu dostatek vlastního kompostu, který naplní několik vyvýšených záhonů. Zkuste si spočítat, kolik byste museli utratit za nákup balíků kompostu z obchodu, abyste jeden záhon mohli naplnit. Navíc pro něj nikam nemusíte jezdit, máte ho přímo na zahradě.


Co patří na kompost?

halda kompostu v únoru
Hnědá složka: Drobné kousky dřeva, štěpky, piliny, zdřevnatělé stonky, pecky z ovoce, skořápky ořechů, spadané listí, hnůj, podestýlka z chléva, seno, sláma, kousky papírového kartonu (bez barev a lepidel), roličky od wc papíru, dřevěné uhlí, případně popel ze dřeva. Hnědá složka dodá uhlík.

Zelená složka: Rostlinný odpad, řezané květiny, nať, plevel bez kořenů, zelené větvičky, travní seč. Zelená složka dodá dusík.

Kuchyňský bio odpad: slupky, zbytky ovoce a zeleniny, zbytky z odšťavňovačů, zeleninová nať, skořápky vajíček, kávová sedlina, čajové sáčky.

Co na kompost nepatří?

Zbytky jídel, maso, kosti, tuky, oleje, atd. Chemikálie - lepidla, barvy, postřiky, atd. Anorganické látky - kameny, kovy, sklo, atd. Plasty, umělé hmoty.

Jak kompostujeme my?

náš kompost přímo na záhoně
Na kompost jsme si vybrali chráněné místo o velikosti zhruba 3x3 m v rohu zahrady, které jsme vypleli. Na toto místo jsme postupně hromadili organický odpad - dospodu dáváme nejprve vrstvu hrubšího a vzdušnějšího materiálu (štěpky větví apod.), a navrch pak přidáváme a kombinujeme biologický odpad ze zahrady i kuchyně. Materiál sypeme rovnoměrně po celém povrchu hromady, aby byl zaručen přístup vzduchu a odpad se snadno rozkládal. Když je hromada dostatečně velká, prolijeme ji vodou, aby se nastartoval proces tlení a to hlavně v případě, že máme v kompostu většinu suchého materiálu.

Po několika dnech se uvnitř začně hromada zahřívat. Proces tlení trvá několik týdnů, v závislosti na objemu materiálu. Asi po 2 měsících je hromada o poznání menší a to je čas na to, abychom ji přeházeli. Tím se obnoví přístup vzduchu a kompost může dál pracovat. Před příchodem zimy kompost přikrýváme, což zaručí, že se materiál udrží na místě, příliš nepromrzne a na jaře máme k dispozici čerstvý a voňavý kompost pro naše rostliny.






Obyčejně si zakládáme několik kompostů, protože zahrada je velká. Kompost přidáváme do zeleninových i květinových záhonů a přidáváme jej do zeminy kdykoliv, kdy zasazujeme nové rostliny a je neuvěřitelné, jak rychle kompost mizí. Rostinám, ovocným stromům i zelenině se velmi daří, dobře plodí a mají dostatek živin. Pokud si chcete založit například tříkomorový kompost nebo kompost z palet, či chcete kompostovat třeba na balkoně, podívejte se na tyto stránky, kde naleznete mnoho užitečných informací a návodů.

Kompostujte, uděláte tím hodně pro sebe i pro životní prostředí.