Rok 2016

Deník roku 2016 v Morušové zahradě je o poznání delší a také o něco podrobnější. Zde je výtah toho nejdůležitějšího, co se v Morušové zahradě událo v roce 2016.











1.1. -2°C a drží se sněhový poprašek. V průběhu ledna nasněží víc, sníh se drží do února.



22.1. -7°C Zahrada je pod tlustou sněhovou přikrývkou, což je vždy dobře.



3.2. Sníh už zmizel a taky už se dá pracovat venku. Museli jsme se pokácet nemocné a křivě rostoucí smrky v rohu zahrady. Byly napadené rzí a kvůli každoročně silným severním větrům se začaly naklánět do zahrady. Na jejich místo zasadíme vhodnější a odolnější stálezelené dřeviny, které rychle holé místo zaplní.



5.2. Země už je rozmrzlá, začali jsme kopat základy budoucího zahradního altánu.



6.2. Už začínají rašit listy prvních krokusů a to je známka toho, že se blíží jaro.



10.2. Počasí nám taky konečně dovolilo dokončit střechu Bambulkovy boudy. Zjistili jsme, že část zdi byla tak rozrušená neustálým deštěm, že se dá kompletně rozebrat. Využijeme toho, zeď rozebereme a uděláme z tohoto prostoru v budoucnu WC pro návštěvníky našeho kiosku.



17.2. Dnes opět připadla další nadílka sněhu, tentokrát asi 10 cm. Pěkně nás to zdržuje od práce, ale pořád je ještě únor...

18.2. Udělalo se krásně a sníh začíná tát, a tak vyrážím opět na Holý vrch nafotit nějaké fotky na moje pohlednice. Dokonce jsem viděl kvést kočičky, takže jaro není daleko.



19.2. Teploty se přehouply přes nulu - dnes bylo 1,5°C a na zahradě začínají kvést sněženky a první krokusy. Dokonce už raší i medvědí česnek!



28.2. Pomalu rozkvétají první dříny.


Dřín obecný (Cornus mas)

1.3. Ráno nás překvapila další sněhová nadílka.



4.3. Sníh se dlouho neudržel a naštěstí díky sluníčku roztál. Dokonce jsem viděl první včelku a žluté krokusy už začínají kvést.



7.3. Zasadil jsem dalších 100 cibulek Medvědího česneku.

8.3. Jaro je definitivně tady, v lese rozkvétají první Jaterníky (Jaterník podléška) a Dřín obecný.


Jaterník podléška (Anemone hepatica)

12.3. Vybetonovali jsme základy zahradního altánu a čekání, než ztvrdne, si krátíme další důležitou proměnou. Kopeme cestu zakončenou kruhem v centru zahrady a vyplňujeme jí drenáží z kamene a hrubé suti. Do ostrůvku vzniklém uprostřed kruhu přesazuji Moruši černou velkoplodou. Kolem máme několik kompostů, které přijdou zapracovat do hlíny.



18.3. Je opět slunečno, kvetou krokusy bílé, žluté, oranžové, růžové. Raší medvědí česnek. Odstranili jsme narušenou zeď pod Bambulkovou boudou a vyspravili jsme jí po stranách. Vznikl tak vchod do budoucího WC.



28.3. Včelky se můžou zbláznit a sbírají pyl z krokusů jako divé.


Šafrán jarní (Crocus vernus)

2.4. Na zahradě rozkvétají první narcisy. Začala nám kvést mladá mandloň, kterou jsme zasadili loni na podzim.



Dělá se hezky a tak začínáme na základech stavět cihlové zdi altánku a také jsme vyplnili cestu kolem velkoplodé moruše kamením a sutí. Nyní je čas na přípravu hlavního květinového a také zeleninového záhonu, který bude kolem dokola kruhu s moruší uprostřed. Do zeminy, která se už dá díky suchému počasí rýt, přidáváme čerstvý zahradní kompost. Narazili jsme na velmi kompaktní zeminu s vysokým obsahem jílu a tu je potřeba vidlemi rozbít a přidat tam trochu písku, aby se změnila její struktura a půda byla propustnější. Zde vznikne záhon s trvalkami a rosárium. Bez vlastního kompostu bychom se vzhledem k velikosti zahrady neobešli.



6.4. Vypravili jsme se do Litoměřic na Tržnici zahrady Čech a jak se dalo čekat, nevracíme se s prázdnou. Koupili jsme azalky, které si libují ve stínu a zasadili jsme je podél cesty pod smrky. Kvetou žlutě v letním období, mají pěkné zelené listy, které se na podzim barví do červena. Libují si v kyselé půdě, takže jsme k nim museli přidat speciální kompost. Také jsem si pořídil třetí moruší převislou, do mé malé morušové aleje. Tento exemplář je z Polska - moruše je polsky morwa.

7.4. Na Borči kvete koniklec, jaterník, dymnivka, sasanky, fialky, atd.

8.4. Dodělali jsme kruhovou cestu uprostřed zahrady a nyní je potřeba dokončit přípravu záhonu, protože po "zmrzlých mužích" je potřeba květiny vysadit.



16.4. Narcisy už jsou plně rozkvetlé a vykvetl také řebřík. Kruh petrklíčů pod třešní vystřídal sněženky, které se už zatahují.



19.4. Udělali jsme si výlet do Vídně, kde už je všechno rozkvetlé, stromům raší listy a vše je tam napřed. Když jsme se po pár dnech vrátili, i u nás už se jaro plně rozjelo.

27.4. Kvetou ovocné stromy, hrušně, třešně, atd. Objevil jsem na Borči tulipán planý, který pochází ze Středomoří.


Tulipán planý (Tulipa sylvestris)

1.5. Karešova třešeň je doslova obsypána květy. Pod ní rozkvétají petrklíče. Tomu říkám první máj!


Třešeň srdcovka Karešova (Prunus avium)

Kvete i chejr v přední části zahrady, kde doslova předvádí to nejlepší. Dvouletý cyklus se pomalu uzavírá a čekání na květ za to stálo.



7.5. V plném květu je i Medvědí česnek a také začínají kvést moruše.


Medvědí česnek (Alium ursinum)

8.5. Chejr v dřevěné kádi už také kvete. Je to trochu později, protože v této části zahrady není tolik chráněný.



9.5. Mandloň utváří plody - chlupaté peckovice. Na Borči jsem nafotil kvetoucí Kosatec bezlistý, kterému se tam daří.


Mandloň sladkoplodá krajová (Prunus amygdalus dulcis)

16.5. Je po zmrzlých a do hlavního květinového záhonu sázíme letničky - aksamitník, měsíčky, fialy, hledíky, krásenky, lichořeřišnice, které by měly kvést během celého léta. Také jsme založili první vyvýšené záhony, udělané ze dřeva. Zasadili jsme vinnou révu - Muškát moravský, tak uvidíme zda budeme v budoucnu schopni vyrobit naše vlastní Chateau de Ťapí :-)

23.5. Na zahradě máme sice jiné druhy, ale tento Kosatec je rozšířený na Borečském vrchu a právě tam kvete. Je to nádhera.


Kosatec bezlistý (Isis aphylla)

25.5. V dřevěné kádi už odkvetl chejr, takže jsme do ní zasadili Skočec a kolem něj další letničky. . Skočec jsme zasadili i do předního záhonu před domem.



26.5. Ve přední části zahrady už to začíná vypadat jako na venkovské zahradě. Kvetou lupiny, okrasné česneky, kosatce a záhony se postupně zaplňují.

3.6. 24°C. Stavba zahradního altánku pokračuje - stavíme "románské" oblouky ze starých uřízlých bobrovek. Letničky v květinovém záhoně začínají pomalu prostor plnit.



5.6. Prodlužujeme zahradní cestu, která se bude "klikatit" směrem k přední části zahrady.



9.6. Skočec v dřevěné kádi začíná nabírat rozměrů. Zahrada začíná vypadat konečně jako zahrada. Začíná mít strukturu a členitost.



21.6. Dozrává drobné ovoce - moruše, rybíz. Třešně budou brzy. Přichází teplé počasí, objevují se letní bouřky.

Ten samý pohled, ovšem o zhruba dva týdny později:



27.6. V altánu kvetou lilie krásných pastelových barev a záhon je taky samý květ.



8.7. Zase udeřila vedra. Květinám v záhonu a liliím v květináčích však vůbec nevadí, spíš naopak. Vše nádherně roste a kvete.
 


Skočec v kádi u cesty je už asi 1,5m vysoký. Ve přední části zahrady kvetou levandule, což láká včelky a čmeláky. Teplé počasí pokračuje až do začátku srpna.



26.7. Stračky v předním záhonu si vedro užívají a kvetou jedna báseň. Tento záhon spolykal na jaře také hodně kompostu, což vyhovuje Skočcům, které rostou jako divé a vydrží až do října/listopadu, do prvních mrazů.



29.7. Odpoledne se zatáhlo a přišla konečně bouřka z vedra. Rozšířil jsem nabídku pohledů v kiosku na 17 druhů.

4.8. Krásné počasí přetrvává v průběhu celého srpna.



17.8. V květinovém záhonu vyrostla cuketa, rajčata, a podobně. Ostatně tak to má ve správné venkovské zahradě být. Až na to, že tam vyrostly samy od sebe, což je ještě lepší :-) Pokud si děláte vlastní kompost, nikdy nevíte, čím vás v létě zahrada překvapí.



23.8. Zkouším ze švestek dělat povidla podle paní sousedky z Bílinky. Přidávám do nich kapku rumu a nemají chybu.

26.8. Dělám super jednoduchý kompot ze dřínků. Šťáva z dřínkového kompotu fakt nemá chybu. Ovoce má tolik vitamínu C, že i když šťávu spotřebuju a naliju k ovoci vodu čistou, po dvou dnech v lednici se z dřínků opět vylouhuje dobrá šťáva. Recept na dřínkový kompot najdete zde.



30.8. Skočec má asi tři metry.



8.9. Dodělali jsme oblouky na levé straně zahradního altánu. Zbytek doděláme příští rok.



12.9. Odkvetlé rostliny ze záhonu jsme zkompostovali a záhon je nyní připravený na zimu. Musíme odjet a vracíme se v říjnu, kdy nás čeká hrabání listí na kompost.

16.10. Listy třešně se barví do červena a některé už padají. Podzim je tady.



31.10. Třešně listy kompletně shodila. Ořešák si dává trochu na čas a zežloutlé listy moruší se taky drží na stromech. Skočec v kádi i před domem má asi 4 metry. Jó, kompost je kompost.



1.11. Hrabeme listí z ořechu, jasanů, velké třešně, ovocné aleje a morušové školky a je jich až dost. Kompost mícháme přímo na květinovém záhoně, alespoň jej nebudeme muset na jaře převážet. Podzim je ve vzduchu a zima už je za dveřmi, brzy mají přijít první mrazíky.



9.11. Asi nám nějaký pejsek počůral mladé tisy, některé z nich jsou spálené - takže je musíme prostříhat. Zazimovali jsme rozestavěný altán - přikryli jsme ho plachtou a pečlivě utěsnili. Zima může začít.



10.11. Zasadili jsme 14 druhů převážně historických a několik popínavých růží. Historické růže přišly do hlavního květinového záhonu a popínavé k plotu.

13.11. Noční mráz definitivně spálil listy skočce a také broskvoně, které se ještě držely na stromě. Šedivák se drží dlouho i na trávníku.



Moruše velkoplodá opět ne a ne shodit listy. Jsou spálené mrazem a když do nich klepnu, jdou k zemi...



25.11. Zasadili jsme další dvě mandloně, tentokrát odrůdy Supernova a Zora. Museli jsme počkat, než přestanou mrazy a stihli jsme to tak akorát.

5.12. Na trávníku se tvoří efektní jinovatka. Turistická sezóna Borečského vrchu začíná.