Příběh Morušové zahrady pod Borečským vrchem


Od roku 2014 vytváříme nekomerční organickou zahradu, inspirovanou typickou anglickou venkovskou zahradou s benefitem lepšího středoevropského počasí, které v Čechách máme. Záměrně píšu "vytváříme", protože realizace zahrady svépomocí je dlouhý proces a otázkou je, zda může být někdy na zahradě hotovo. Přečtěte si o založení Morušové zahrady na úpatí Borečského vrchu a proč a jak jsme přišli zrovna na moruše...

 

 




Jak to začalo...

Naše zahrada leží přímo u naučné stezky na vrch Boreč. Tento vrch je unikátem Českého středohoří, je zde národní přírodní rezervace, jedna z nejstarších v této oblasti. Každoročně sem přichází mnoho turistů za tzv. ventarolami a specifickou faunou i flórou, a tak jsme se v roce 2014 rozhodli, že pro návštěvníky místní rarity vytvoříme odpočinkovou zónu v prostředí venkovské zahrady. Nechali jsme pro vrch Boreč vytvořit dřevěnou vypalovanou turistickou známku, turistickou vizitku a také jsme navrhli a vytvořili řadu originálních pohlednic s motivy Českého středohoří.


Proč zrovna moruše?

Pár let předtím než naše Morušová zahrada vznikla jsem byl s kamarádem v Bulharsku a zrovna jsme se pohybovali ve vesnici Varvara, poblíž tureckých hranic. Zde mi kamarád ukázal vysoký strom u cesty a trval na tom, abych se šel podívat. Nikdy předtím jsem se s morušovníkem nesetkal a tak bych si jeho velkých černých plodů - moruší - vůbec nevšiml. Jejich chuť byla fantastická a okamžitě jsem se do nich zamiloval. Jednalo se o tmavoplodou moruši, která se v Bulharsku vyskytuje asi tak, jako u nás hrušeň. V Čechách jsem si jí nikdy nevšiml a tak jsem se rozhodl, že si ji pořídím na zahradu a začal jsem zjišťovat, jestli v ČR moruše poroste. Seznamoval jsem se s její zajímavou historií, související např. s krajinnou architekturou nebo s pěstováním přírodního hedvábí. Když jsem zjistil, že byly moruše u nás v minulosti velmi rozšířené a jak jsem se sám na sobě přesvědčil - málokdo je zná -  pořídil jsem si v roce 2013 na zahradu první dvě sazenice bíloplodé a tmavoplodé moruše. 


zrající plody Moruše Bzenecké (2015)


 

Co je to venkovská zahrada?

Pokud jste někdy viděli anglickou venkovskou zahradu, jistě mi dáte za pravdu, že to byl pohled přímo idylický. Kamenné nebo dlážděné cesty lemované zelenými živými ploty, mnoho květin, růží, vyvýšené záhony, ovoce a zelenina (dle možností), stará dřevěná lavička ve stínu stromu, všemožně osázené květináče či jiné nádoby na zápraží, prostě paleta barev a textur, vkusně zkombinovaná do barevně sladěného celku. Venkovská zahrada je spojení praktické kuchyňské a okrasné zahrady. Používají se husté květinové výsadby, bylinkové záhony se kombinují se zeleninovými, pěstují se ovocné i okrasné dřeviny a používají se přírodní dekorace. Ve venkovské zahradě naleznete spojení krásy a užitku. Natrháte si ovoce, sklidíte zeleninu, máte po ruce čerstvé bylinky a můžete si do vázy natrhat čerstvé květiny. Máte kde si odpočinout ve stínu a zároveň je vaše zahrada útočištěm pro živočichy, které s námi (ať chcete nebo ne) sdílí život nejen na venkově.

Květinový záhon (2015)

Nebyla to legrace...

Větší část naší zahrady ležela poměrně dlouho ladem a tak jsme museli odstranit invazivní či nemocné dřeviny a upravit a srovnat členitý terén. Navrhli jsme zahradní cesty, které jsme nejprve kopali ručně, ale když v létě 2015 přišlo období obrovských veder a na sluníčku bylo 52°C, rozhodli jsme se využít techniku. Cesty jsme vysypali kamením a vytvořili jsme první květinové a růžové záhony a v létě 2015 jsme náš "Kiosek pod Borčem" poprvé otevřeli. Turistické známky jsou oblíbeným suvenýrem a v našem okolí má téměř každá pamětihodnost nebo kopec vlastní turistickou známku. Postupně se o nás dozvěděli turisté z nejrůznějších koutů republiky a mnoho z nich si pro turistickou známku k nám přijelo.






Morušovníky, anglické růže i staré ovocné odrůdy

Dnes na zahradě pěstujeme 15 exemplářů různých druhů a odrůd morušovníků z různých koutů světa. Po moruších jsme pojmenovali naši zahradu a právě vykrajovaný list Morušovníku černého, který jsem si přivezl z Anglie, inspiroval naše logo. Nepěstujeme však jenom morušovníky, ale také celou řadu historických růží, anglických růží, pnoucích růží a také zapomenuté či původní ovocné dřeviny, jako je dřín obecný, třešeň volské srdce, mandloně, lísky, atd. 


2017


2021



Kvetoucí zahrada bez chemie

V naší zahradě jdeme přírodní cestou. Nepoužíváme uměle vyráběná hnojiva ani postřiky. Chceme pěstovat a konzumovat vlastní ovoce a zeleninu a nebudeme do půdy přidávat toxické látky nebo těžké kovy, obsažené v některých průmyslových hnojivech. Težko se z půdy dostávají a způsobují ztrátu humusu, což je především v posledních letech velkého sucha docela zásadní problém. Potřebné látky do zahrady spolehlivě dodá zahradní kompost či přírodní statková hnojiva. Naším vzorem je anglický zahradník, autor a moderátor Monty Don, který na BBC uvádí pořad Gardeners´ world. Monty uznává organické zahradničení a v každém díle servíruje praktické rady založené na přírodních a finančně nenáročných postupech. Ty využívají např. kuchyňský odpad pro výrobu vlastního kompostu, který je pro zdravou zahradu nezbytný. Gardeners´ world na rozdíl od českých pořadů o zahradničení neobsahuje reklamy na umělé chemické produkty, hnojiva nebo herbicidy. Problémy na zahradě jsou řešeny přírodní cestou, která s trochou trpělivosti funguje. Dbáme na to, aby naše zahrada kvetla od brzkého jara až do podzimu a aby včely, o kterých se dnes velmi mluví z důvodu jejich úhynu kvůli lidské činnosti, měly postaráno o potravu během celého vegetačního období. V rohu zahrady jsme proto zřídili kousek "divoké zahrádky", která se neseká, kde rostou jarní cibuloviny a lidská noha tam nesmí, aby měli drobní živočichové a hmyz své útočiště.


Kvetoucí krokusy (březen 2019)

 

Ukončení provozu v roce 2019

Po několik let jsme provozovali náš Kiosek pod Borčem, který byl ze začátku otevřen celoročně. Navštívily nás stovky lidí, kteří obdivovali místní nádhernou krajinu. S mnoha lidmi jsme poklábosili o moruších či ostatních ovocných odrůdách. Spousta lidí také obdivovala naší zahradu. V roce 2019 jsme se však rozhodli z časových důvodů kiosek pod Borčem uzavřít a také pro veřejnost uzavřít Morušovou zahradu. Turistická známka i vizitka vrch Boreč je k dispozici v Infocentru v Lovosicích. Zahradu samozřejmě nadále budujeme a je možné, že ji časem znovu pro veřejnost otevřeme.

Tímto bychom rádi poděkovali všem, kteří nás navštívili. Sledujte nás na facebooku, aby Vám neunikly žádné novinky či třeba aktuální fotky a videa ze zahrady. Moruším zdar! :-)

Aktualizováno: 31.1.2024