Pěstování divokých rajčat


Zajímají nás obyčejné, původní a tím pádem i netradiční odrůdy a tak jsme neváhali a získali jsme semínka Divokého rajčete červeného (Solanum pimpinellifolium L.), o kterém jsme se dozvěděli z oblíbeného webu Potravinové zahrady. Zde jsou naše zkušenosti a důvody, proč si divoké rajče pořídit i na vaši zahradu.

 




Výsev a výsadba: jako klasická rajčata

Divoká rajčata vyséváme stejně jako klasická rajčata a to od poloviny března do dubna. Vysévat je můžeme klasicky do sadbovačů, kelímků či květináčů a necháme je klíčit při pokojové teplotě za jižním oknem či ve skleníku. Sazenice přibližně v polovině května (po zmrzlých) přesazujeme na konečné místo na zahradě.



Bez vyštipování

Divoké rajče je nenáročné na pěstování. Vytváří bohatě větvené vijany, které se nemusí vyštipovat jako klasické odrůdy rajčat. Na rozdíl od ostatních druhů jsou divoká rajčata odolná proti plísni. Můžeme je nechat plazit se po zemi v tzv. mini-houštině nebo je můžeme pěstovat na opoře. Tento rok jsme se rozhodli pro houštinu. Vysadili jsme šest sazenic s rozestupy asi 50 cm na kraj záhonu, aby měly rostliny dostatek prostoru a mohly se plazit po zahradní cestě. Do zeminy jsme zapravili vyzrálý zahradní kompost a i když to zpočátku vůbec tak nevypadalo, divoká rajčata nakonec začala opravdu bujně růst. V polovině srpna už měla jedna rostlina asi 2-3 m čtvereční a výhony byly obaleny desítkami rajčátek a dalšími květy. Nebylo třeba nijak přihnojovat, jen jsme rajčata zalévali v době sucha. Při manipulaci s výhony je však nutná opatrnost, protože jsou křehké a mohou se zlomit.

  



Výborná rajčátka po celé léto

Divoká rajčata mají hmotnost pouze okolo 1 gramu a tak bývají označována jako "rybízová rajčata". Nasazují plody postupně a tak máte o přísun chutných rajčátek postaráno po celé léto. Při sklizni se buď dá ustřihnout celý výhon, pokud už jsou všechna rajčata zralá nebo klasicky otrhávají po jednom, což je také dost příjemný relax. Divoká rajčata mají protáhlý nebo kulatý tvar a hlavně - mají výbornou intenzivní chuť, podobně jako cherry rajčátka z obchodu, avšak jejich chuť je výrazná. Skvěle se hodí do salátů nebo jako ozdoba jednohubek. Výhodou je, že je nemusíte krájet. Dají se sušit v sušičce. Semínka si můžete schovat na další rok. Stačí je vymačkat do sklenice s vodou, nechat 2 dny nakvasit a prosít je přes síto, aby se zbavily rosolovitého obalu a usušit. 




Divoká rajčata nás baví a rozhodně je budeme příští rok pěstovat zase. Možná je zkusíme pěstovat na opoře, protože tak by mělo být snazší rajčata sklízet. A co vy, pořídíte si divoká rajčata na vaši zahradu? My si je nemůžeme vynachválit a rozhodně je doporučujeme!