Ohlédnutí za rokem 2016 v Morušové zahradě

Příroda se definitivně uchýlila k zimnímu spánku, trávník křupe pod závojem mrazu a vše nabírá sílu po pestrobarevné sezóně. Abychom na ni jen tak nezapomněli, přinášíme Vám malé ohlédnutí za rokem 2016 v naší Morušové zahradě. Prohlédněte si, jak se v uplynulém roce změnila a přečtěte si, co chystáme na příští rok. 



Od jara jsme v naší "Morušové zahradě" udělali pořádný kus práce. Hned v únoru a březnu jsme začali kopat základy pro zahradní altánek a položili jsme nové zahradní cesty. Při práci na zahradě nás těšil pohled na postupně rozkvétající sněženky, krokusy, narcisy a řebčíky, prvosenky, okrasný i medvědí česnek, chýr i lupiny. Záměrně jsme si vybrali tyto pylodárné či nektarodárné rostliny, a včelky se při sběru jejich pylu mohly ulétat. Skočec, který jsme zasadili do dřevěné díže, nám narostl do obřích rozměrů.


Skočec
 
Během letních  měsíců jsme vytvořili novou dominantu naší zahrady - kruhovou cestu s velkoplodou moruší černou uprostřed, kterou lemuje nově založený buxusový živý plot. Založili jsme letničkový záhon, ve kterém nám nečekaně uzrálo i několik cuket. Samy vyrostly z našeho zahradního kompostu. Je až neuvěřitelné, kolik "odpadu" zahrada vyprodukuje při její samotné údržbě, sekání trávy, hrabání listí a podobně. Všechen tento materiál jsme po celý rok poctivě sbírali a v podobě voňavého kompostu jej zase vrcíme ke kořenům rostlin a ovocných stromů, které právě díky němu výborně prosperují. Lilie, které jsme zasadili do terakotových květináčů v ještě nedostavěném altánu, obdivoval nejeden návštěvník. Začala plodit mladá mandloň, sklidili jsme třešně, moruše, rybíz, slívy, lískové i vlašské ořechy.


Naše zahradav roce 2016

Zasadili jsme několik nových ovocných stromů (třešeň, hrušeň, švestka, fíkovník a samozřejmě moruše), několik ořechů (líska, mandloň) a také stovky sněženek, krokusů a hyacintovců, které budete moci obdivovat na jaře příštího roku.

Za uplynulý rok naše zahrada podstatně změnila svou tvář. Protože ještě zdaleka nemáme hotovo, už nyní se těšíme, až budeme moci brzy na jaře pokračovat v práci. Na místě letošního květinového záhonu založíme rosárium a trvalkový záhon. Levandule, které jsme si vypěstovali, najdou své barevné a voňavé uplatnění v centrální části zahrady kolem velkoplodé moruše. Altánek dostane svou finální podobu a budeme se také věnovat dalším koutům naší zahrady, kde byl doposud pouze trávník. Naše plány se neustále vyvíjí a tak se naše sbírka rostlin a dřevin nepochybně opět rozšíří.

Pokud jste se u nás zastavili, či jste navštívili naše stránky, děkujeme Vám za přízeň. Budeme se těšit, že se k nám příští sezónu přijdete podívat, třeba při výletě na vrch Boreč, protože bude opět co obdivovat. Sledujte dál naše stránky a facebook, protože další zajímavé čtení je na cestě. 

Přejeme Vám krásné prožití Vánoc a šťastný vstup do roku 2017.

Prohlédněte si foto-report s tím nejlepším z naší zahrady: