Vyzkoušeli jsme recepty z moruší. Zkuste je také!

MulberriesČerstvé moruše sice nemůžete koupit v obchodě, ale pokud se pozorně podíváte kolem sebe, můžete na ně narazit ve městech, u starých cest či rozcestí nebo ve starých ovocných alejích. Plodí od června do září. Pokud máte morušovník na zahradě a nevíte co s čerstvým ovocem dělat, určitě vám přijdou vhod následující recepty.



Kompot z moruší - Morušový kompot

nepoškozené zralé i nezralé moruše

Citrónová šťáva, případně kyselina citrónová v prášku 
cukr krupice

Na kompot vždy vybírejte nepoškozené, zralé i nedozrálé (ještě červené) moruše. Jsou kyselejší a kompot bude mít výraznější chuť. Ovoce propláchnětě vodou, nechte okapat a vložte do čistých nahřátých zavařovacích sklenic (ideálně zrovna umytých v myčce). Sklenice plňte ze 3/4, přidejte lžící čerstvé citrónové šťávy nebo půl kávové lžičky kyseliny citrónové. Navrch nasypte 3 polévkové lžíce cukru a zalijte převařenou vodou asi 1cm pod okraj sklenice. Uzavřete čistým víčkem a vložte sklenice do zavařovacího hrnce. Zavařujte v páře asi 5 minut a hrnec odstavte. Sklenice opatrně vyjměte, otočte je dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Vychladlé kompoty skladujte na chladném tmavém místě.

Tento recept mám osobně vyzkoušený a kompot je výborný. Vůbec není nutné moruše zbavovat šťopek. Dobrá je také kombinace moruší s červeným rybízem.

Morušový džem - Morušová marmeláda

2 kg moruší
0,5 -1 kg cukru krupice
Citrónová šťáva z 1-2 citrónů

Na džem vybírejte zralé černé či bílé moruše, propláchněte je vodou a vložte je do mělkého hrnce se širokým dnem. Moruše zalijte vodou, aby byly ponořené a vodu přiveďte k varu. Vařte na mírném stupni asi 10 minut. Poté moruše rozmačkejte či rozmixujte. Do vzniklého pyré přidejte cukr a dobře jej rozmíchejte, dokud se nerozpustí. Na povrchu se bude tvořit pěna, kterou odebírejte lžící. Přidejte šťávu z citrónu, dobře zamíchejte a krátce povařte. Jakmile směs začne houstnout, hrnec odstavte a hmotu nabírejte do čistých nahřátých sklenic (ideálně zrovna umytých v myčce). Sklenice uzavřete čistým víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.

Máte zkušenosti se zpracováním moruší? Znáte nějaké další recepty? Napište nám o tom do komentáře.