
Kompot z moruší - Morušový kompot
nepoškozené zralé i nezralé morušeCitrónová šťáva, případně kyselina citrónová v prášku
cukr krupice
Na kompot vždy vybírejte nepoškozené, zralé i nedozrálé (ještě červené) moruše. Jsou kyselejší a kompot bude mít výraznější chuť. Ovoce propláchnětě vodou, nechte okapat a vložte do čistých
nahřátých zavařovacích sklenic (ideálně zrovna umytých v myčce). Sklenice plňte ze 3/4, přidejte lžící čerstvé citrónové šťávy nebo půl kávové lžičky kyseliny citrónové. Navrch nasypte 3 polévkové lžíce cukru a zalijte převařenou vodou asi 1cm pod okraj sklenice. Uzavřete čistým víčkem a vložte sklenice do zavařovacího hrnce. Zavařujte v páře asi 5 minut a hrnec odstavte. Sklenice
opatrně vyjměte, otočte je dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Vychladlé kompoty skladujte na chladném tmavém místě.
Tento recept mám
osobně vyzkoušený a kompot je výborný. Vůbec není nutné moruše zbavovat šťopek. Dobrá je také kombinace moruší s červeným rybízem.
2 kg morušíMorušový džem - Morušová marmeláda
0,5 -1 kg cukru krupice
Citrónová šťáva z 1-2 citrónů
Máte zkušenosti se zpracováním moruší? Znáte nějaké další recepty? Napište nám.