Vyzkoušeli jsme recepty z moruší. Zkuste je také!

MulberriesČerstvé moruše sice nemůžete koupit v obchodě, ale pokud se pozorně podíváte kolem sebe, můžete na ně narazit ve městech, u starých cest či rozcestí nebo ve starých ovocných alejích. Plodí od června do září. Pokud máte morušovník na zahradě a nevíte co s čerstvým ovocem dělat, určitě vám přijdou vhod následující recepty.



Jednoduchý morušový kompot

nepoškozené zralé i nezralé moruše
citrónová šťáva
cukr krupice

Tento recept mám od kamaráda z Bulharska, kde moruše rostou asi tak, jako u nás hrušně nebo jabloně. Na kompot vždy vybírejte nepoškozené, zralé i nedozrálé (ještě červené) moruše. Jsou kyselejší a kompot bude mít výraznější chuť. Ovoce propláchněte vodou, nechte okapat a vložte do čistých nahřátých zavařovacích sklenic (ideálně zrovna umytých v myčce). Sklenice plňte ze 3/4, přidejte lžičku čerstvé citrónové šťávy. Navrch nasypte 3 polévkové lžíce cukru a zalijte převařenou vodou asi 1cm pod okraj sklenice. Uzavřete čistým víčkem a vložte sklenice do zavařovacího hrnce. Zavařujte v páře asi 15 minut a hrnec odstavte. Sklenice opatrně vyjměte, otočte je dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Vychladlé kompoty skladujte na chladném tmavém místě.

Tento recept mám osobně vyzkoušený a kompot je výborný. Vůbec není nutné moruše zbavovat stopek. Dobrá je také kombinace moruší s červeným rybízem.




Klasický morušový kompot

2 kg moruší
400g cukru
1 litr vody
citronová šťáva, případně kyselinu citronovou v prášku (5g) 

Moruše opláchněte a nechte okapat. Plody můžete odstopkovat, ale není to nutné. Můžete zkombinovat jak bílé, tak černé moruše nebo můžete přidat i jiné bobule (např. rybíz, angrešt, atd.). Pokud přidáte i ještě červené, nedozrálé moruše, kompot bude výraznější. Připravte si nálev z vody, kterou svaříte s cukrem. Do nálevu přidejte i citronovou šťávu, případně kyselinu citronovou v prášku. Moruše nasypte do čistých, nahřátých sklenic, ideálně zrovna umytých v myčce. Sklenice s ovocem zalijte teplým nálevem a zavíčkujte. Zavařujte si 15 minut, poté horké sklenice opatrně vyjměte a otočte je dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Vychladlé kompoty skladujte kompoty na chladném, tmavém místě.



Morušový čaj

Pokud máte na zahradě kultivar morušovníku bílého - Morus alba, můžete si nasbírat mladé listy a nasušit je. Do hrnku (200-250ml) dejte 1-2 čajové lžičky sušených listů moruší a zalijte vroucí vodou. Čaj nechte 10 minut vylouhovat. Podle četných studií listy morušovníku bílého obsahují mnoho prospěšných látek, například enzymy, které jsou prospěšné pro metabolismus sacharidů a redukují hladinu cukru v krvi po jídle, či látky které snižují hladinu cholesterolu.


Morušový džem - Morušová marmeláda

2 kg moruší
0,5 -1 kg cukru krupice
Citrónová šťáva z 1-2 citrónů

Na džem vybírejte zralé černé či bílé moruše, propláchněte je vodou a vložte je do mělkého hrnce se širokým dnem. Moruše zalijte vodou, aby byly ponořené a vodu přiveďte k varu. Vařte na mírném stupni asi 10 minut. Poté moruše rozmačkejte či rozmixujte. Do vzniklého pyré přidejte cukr a dobře jej rozmíchejte, dokud se nerozpustí. Na povrchu se bude tvořit pěna, kterou odebírejte lžící. Přidejte šťávu z citrónu, dobře zamíchejte a krátce povařte. Jakmile směs začne houstnout, hrnec odstavte a hmotu nabírejte do čistých nahřátých sklenic (ideálně zrovna umytých v myčce). Sklenice uzavřete čistým víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.

Z moruší se dá připravit i sirup nebo morušové víno. Ty jsme však ještě nevyzkoušeli, takže až se tak stane, určitě recepty přidáme.

Máte zkušenosti se zpracováním moruší? Znáte nějaké další recepty? Napište nám.