Medvědí česnek (Allium ursinum) je vytrvalá bylina s protáhlou podzemní cibulí, rozšířená téměř po celé Evropě. U nás rostou dva uznávané poddruhy - Medvědí česnek pravý (v Čechách) a Medvědí česnek ukrajinský (na Moravě a v severovýchodních Čechách). V obou případech se jedná o Medvědí česnek, který se od sebe liší pouze hladkostí květní stopky. Za svůj název vděčí Medvědí česnek tomu, že býval vyhledávanou potravou medvědů, kteří si jeho konzumací čistili zažívací trakt po zimním období. Také včely mají nektar a pyl medvědího česneku ve velké oblibě.
Pozor na konvalinky!
![]() |
Medvědí česnek raší brzy na jaře |
Jarní očista těla
Sbírají se čerstvé listy a to ještě předtím, než rostlina vykvete, protože v takovém případě listy obsahují největší množství zdraví
prospěsných látek, silic a vitamínů, které čistí krev, zažívací trakt. Medvědí česnek se užívá nejvíce čerstvý, protože jeho
účinky se sušením a tepelným zpracováním ztrácejí. Pro dlouhodobější užívání se z jeho listů vyrábí tinktura, kterou přidáváme do vody nebo čaje. Šťáva z listů se používá
jako hmyzí repelent. Listy a stonky medvědího česneku je nejlepší přidávat za čerstva do pomazánek, salátů, polévek, nádivek, pečení a všude tam,
kam dáváte petržel, špenát, bazalku, pažitku nebo klasický česnek. Po konzumaci medvědího česneku nebudete cítit tak, jako po konzumaci normálního česneku.
Medvědí
česnek sice není ohroženou nebo chráněnou rostlinou, ale jeho popularita v poslední době rapidně stoupá a s tím bohužel přibývají smutné případy neomaleného škubání "ve velkém". Medvědí česnek sbírejte šetrně a pouze mimo chráněná území. Z jednoho trsu utrhněte jen několik lístků, aby měla rostlina dostatek živin a mohla vykvést a další rok se opět rozrůst. Medvědí česnek seženete v zahradnictví (cena se pohybuje okolo 100 Kč za květináč s několika cibulkami) nebo na farmářských trzích, kde bývá cena nižší. Cibulky medvědího česneku si také můžete objednat na internetu, např. za 100 ks cibulek zaplatíte asi 200 Kč.
Medvědí česnek můžete úšpěšně pěstovat na vaší zahradě. Postačí mu
polostinné až stinné místo, kde je vlhko, ideálně pod opadavými stromy. Při výsadbě pamatujte, že se rostlina časem rozroste. To se však nestane během několika let, ale desítek let. Malá semínka či protáhlé cibulky, jimiž se medvědí česnek množí, můžete vysévat či sázet na podzim, ideálně v říjnu
až listopadu. Místo pro výsev semínek medvědího česneku zkypřete, semínka
vysejte do skupinky po několika kusech a zlehka je zamáčkněte do zeminy (asi 1 cm pod povrch) a šetrně
je zalijte. Semínka potřebují studenou stratifikaci během zimního období a na jaře (když jsou teploty kolem 12 stupňů) začnou klíčit. Proto místo
raději neplejte, abyste klíčky nezničili. Pokud chcete semínka zasít v jinou dobu, je vhodné dát je na měsíc do chladničky a teprve poté je můžete vysét na konečné místo. Místo pro výsadbu cibulek medvědího česneku je dobré předem zkypřit a přidat do ní vyzrálý zahradní kompost nebo lesní hrabanku. Medvědí česnek se spokojí s písčitohlinitou až jílovitou půdou, může být i kyselá. Cibulky sázejte do trsů po 5 až 10 cibulkách, do hloubky asi 5 cm pod povrch zeminy. Jednotlivé trsy sázejte asi 20 cm od sebe. Nakonec je dobře zalijte a průběžně místo udržujte vlké. Brzy na jaře se určitě dočkáte
první úrody této skvělé bylinky. V prvním roce sice nebude tak velká, ale následující rok si jistě přijdete na své. Nesklízejte všechny listy, stejně jako u ostatních cibulovin je nutné nechat listy i květy přirozeně "zatáhnout". Jakmile rostlina začne vadnout, zralá černá semínka si můžete buď posbírat pro pozdější výsev nebo je nechat na místě, kde příští rok vyklíčí. Rostlinu si rozmnožíte tak, že celý trs cibulek vyryjete, rozdělíte jej a přesadíte.
500 g medvědího česneku
1 cibule
1 vejce
2 polévkové lžíce kvalitního oleje na smažení
himalájská sůl
voda
Pesto z medvědího česneku
100 g medvědího česneku
3 lžičky himalájské soli
100 ml kvalitního rostlinného oleje
Recepty z medvědího česneku
Medvědí česnek operte a přidejte ho do salátů, či studených pokrmů, kam přidáváte bylinky.
Špenát z medvědího česneku500 g medvědího česneku
1 cibule
1 vejce
2 polévkové lžíce kvalitního oleje na smažení
himalájská sůl
voda
Pesto z medvědího česneku
100 g medvědího česneku
3 lžičky himalájské soli
100 ml kvalitního rostlinného oleje
Medvědí česnek umyjeme a nadrobno nakrájíme, přidáme sůl, olej a mícháme dokud se nevytvoří pasta (nedoporučujeme mixovat, protože může zhořknout). Můžeme přidat nasekané ořechy či parmezán podle chuti. V uzavřené nádobě skladujeme v lednici.