Medvědí česnek: Jak jej úspěšně pěstovat a co dobrého z něj připravit.

Zejména v posledních letech se o Medvědím česneku velmi mluví, protože se lidé více zajímají o jedlé rostliny a přírodní zdroje. Medvědímu česneku jsou od pradávna připisovány léčivé účinky a proto se mnozí každým rokem vypravují na místa, kde tato bylina roste. Medvědí česnek však můžete úspěšně pěstovat i na vaší zahradě. V našem článku si řekneme jak na to, jak medvědí česnek pěstovat z cibulky nebo ze semínka a co dobrého si z něj připravit.



Pozor na konvalinky!

Medvědí česnek (Allium ursinum) je vytrvalá bylina s protáhlou podzemní cibulí, rozšířená téměř po celé Evropě. U nás rostou dva uznávané poddruhy - Medvědí česnek pravý (v Čechách) a Medvědí česnek ukrajinský (na Moravě a v severovýchodních Čechách). V obou případech se jedná o Medvědí česnek, který se od sebe liší pouze hladkostí květní stopky.  Za svůj název vděčí Medvědí česnek tomu, že býval vyhledávanou potravou medvědů, kteří si jeho konzumací čistili zažívací trakt po zimním období. Také včely mají nektar a pyl medvědího česneku ve velké obliběMedvědí česnek roste ve vlhkých polostinných až stinných lesích. Raší časně na jaře (únor, březen). Kvete během dubna až července drobnými bílými květy (viz foto), které po opylení začnou utvářet drobné tobolky. Na konci léta z nich začnou vypadávat malá černá semínka, která si můžete schovat pro pozdější výsev, popsaný níže. Medvědí česnek můžete v nekvetoucím stavu zaměnit s konvalinkou vonnou, která je jedovatá. Obě byliny mají specifické květy, konvalinka má bílé zvonečky, kdežto medvědí česnek má bílé hvězdicovité kvítky. Pokud má rostlina vhodné podmínky, může se postupem času rozrůst a vytvořit celé koberce.

Medvědí česnek raší brzy na jaře



Jarní očista těla

Sbírají se čerstvé listy a to ještě předtím, než rostlina vykvete, protože v takovém případě listy obsahují největší množství zdraví prospěsných látek, silic a vitamínů, které čistí krev, zažívací trakt. Medvědí česnek se užívá nejvíce čerstvý, protože jeho účinky se sušením a tepelným zpracováním ztrácejí. Pro dlouhodobější užívání se z jeho listů vyrábí tinktura, kterou přidáváme do vody nebo čaje. Šťáva z listů se používá jako hmyzí repelent. Listy a stonky medvědího česneku je nejlepší přidávat začerstva do pomazánek, salátů, polévek, nádivek, pečení a všude tam, kam dáváte petržel, špenát, bazalku, pažitku nebo klasický česnek. Po konzumaci medvědího česneku nebudete cítit tak, jako po konzumaci normálního česneku.

Listy medvědího česneku - před květem



Neškubejte, sbírejte šetrně!

Medvědí česnek sice není ohroženou nebo chráněnou rostlinou, ale jeho popularita v poslední době rapidně stoupá a s tím bohužel přibývají smutné případy neomaleného škubání "ve velkém". Medvědí česnek sbírejte šetrně a pouze mimo chráněná území. Z jednoho trsu utrhněte jen několik lístků, aby měla rostlina dostatek živin a mohla vykvést a další rok se opět rozrůst. Medvědí česnek seženete v zahradnictví (cena se pohybuje okolo 50 Kč za květináč s několika cibulkami) nebo na farmářských trzích. Cibulky medvědího česneku si také můžete objednat na internetu.

Detail květu medvědího česneku




Jak pěstovat medvědí česnek

Medvědí česnek můžete úspěšně pěstovat na vaší zahradě. Postačí mu polostinné až stinné místo, kde je vlhko, ideálně pod opadavými stromy. Při výsadbě pamatujte, že se rostlina časem rozroste. To se však nestane během několika let, ale desítek let. Malá semínka či protáhlé cibulky, jimiž se medvědí česnek množí, můžete vysévat či sázet na podzim, ideálně v říjnu až listopadu. Místo pro výsev semínek medvědího česneku zkypřete, semínka vysejte do skupinky po několika kusech a zlehka je zamáčkněte do zeminy (asi 1 cm pod povrch) a šetrně je zalijte. Semínka potřebují studenou stratifikaci během zimního období a na jaře (když jsou teploty kolem 12 stupňů) začnou klíčit. Proto místo raději neplejte, abyste klíčky nezničili. Pokud chcete semínka zasít v jinou dobu, je vhodné dát je na měsíc do chladničky a teprve poté je můžete vysét na konečné místo. Místo pro výsadbu cibulek medvědího česneku je dobré předem zkypřit a přidat do ní vyzrálý zahradní kompost nebo lesní hrabanku. Medvědí česnek se spokojí s písčitohlinitou až jílovitou půdou, může být i kyselá. Cibulky sázejte do trsů po 5 až 10 cibulkách, do hloubky asi 5 cm pod povrch zeminy. Jednotlivé trsy sázejte asi 20 cm od sebe. Nakonec je dobře zalijte a průběžně místo udržujte vlhké. Brzy na jaře se určitě dočkáte první úrody této skvělé bylinky. V prvním roce sice nebude tak velká, ale následující rok si jistě přijdete na své. Nesklízejte všechny listy, stejně jako u ostatních cibulovin je nutné nechat listy i květy přirozeně "zatáhnout". Jakmile rostlina začne vadnout, zralá černá semínka si můžete buď posbírat pro pozdější výsev nebo je nechat na místě, kde příští rok vyklíčí. Rostlinu si rozmnožíte tak, že celý trs cibulek vyryjete, rozdělíte jej na několik trsů a ty pak zasadíte.

Kvetoucí medvědí česnek v Anglii



Recepty z medvědího česneku

Medvědí česnek operte a přidejte ho do salátů, či studených pokrmů, kam přidáváte bylinky. 


Špenát z medvědího česneku

500 g medvědího česneku
1 cibule
1 vejce
2 polévkové lžíce kvalitního oleje na smažení
himalájská sůl
voda
Medvědí česnek umyjeme a spolu s cibulkou nadrobno nakrájíme. Cibulku na oleji osmahneme, přidáme nakrájený česnek, osolíme, zalijeme vodou a dusíme  10 - 15 minut. Přidáme vajíčko a necháme provařit. Na závěr můžeme zjemnit smetanou.

Pesto z medvědího česneku
100 g medvědího česneku
3 lžičky himalájské soli
100 ml kvalitního rostlinného oleje 

Medvědí česnek umyjeme a nadrobno nakrájíme, přidáme sůl, olej a mícháme dokud se nevytvoří pasta (nedoporučujeme mixovat, protože může zhořknout). Můžeme přidat nasekané ořechy či parmezán podle chuti. V uzavřené nádobě skladujeme v lednici.