Kompostujeme na zahradě. Proč s tím začít ?

Zdá se vám, že se vašim rostlinám či zelenině na zahrádce nedaří? Koupili jste si balík kvalitního kompostu a kroutíte hlavou nad tím, že vám na celou zahradu nestačí? Pusťte se do výroby vlastního kompostu a vaše námaha přinese ovoce - v tomto případě doslova. Přečtěte si jak prospějete sobě, přírodě i peněžence, když začnete kompostovat. Lze to doma i na zahradě a začít můžete kdykoliv.


Co je to kompost a jak to funguje?

Kompost je voňavá a kyprá zemina, která má mnoho humusu a živin, a proto ji přidáváme do zahradní zeminy, abychom zvýšili její kvalitu a obnovili její úrodnost. Vzniká z organického - biologicky rozložitelného materiálu, který tvoří dvě hlavní složky - hnědá, která je bohatá na uhlík a zelená, bohatá na dusík. Tento materiál je za přístupu vzduchu a za určité vlhkosti rozkládán nejrůznějšími drobnými organismy, plísněmi a bakteriemi, čemuž říkáme tlení. Kompost se při tomto procesu uvnitř zahřívá až na 70ºC, čímž dochází k ničení patogenních organismů. Jak je materiál postupně přeměňován, kompost sedá a jeho teplota klesá. Jakmile kompost dozraje, má strukturu jemné a sypké zeminy. Kompost se vyrábí průmyslově, ale není to žádná věda a můžete si jej vyrobit i podomácku, ať už v plastových kompostérech, vermikompostérech za pomoci žížal, v pytlích či v dřevěných tříkomorových kompostérech.

Proč je důležité kompostovat?

Zmenšíte objem směsného odpadu - kompostováním zbytků z kuchyně nebo např. papírových kartonů se objem vaší popelnice zmenší až o 40% a také ubyde zápachu z tlejících potravin. Papírové kartony z balíků či krabic (bez lepidel), kterých jistě máte doma spousty, stačí natrhat na menší kousky a přidat je na kompost. Lehce se rozloží.

Zlepšíte kvalitu půdy - pěstováním plodin, které konzumujeme, zemina vyčerpává své zásoby živin. Přidáváním kompostu do zeminy do ní vrátíte potřebné živiny v přírodní formě. Snížíte také např. riziko záplav, protože vyčerpaná povrchová zemina bez humusu nezadržuje vodu. 

Uklidíte si na zahradě - zahrada každoročně vyprodukuje spoustu odpadu, ať už je to travní seč, listí, větve a podobně. Tento odpad je zbytečné pálit, dejte jej raději na kompost. Ulevíte sousedům a uděláte něco pro přírodu.

Ušetříte a řeknete NE chemikáliím - omýváte ovoce a zeleninu, zakoupenou v supermarketu, abyste smyli chemikálie? Tak proč je stříkat na vlastní záhony, trávník nebo ovocné stromy? Používáním čerstvého či vyzrálého kompostu, který jste si sami vyrobili, nahradíte umělá chemická hnojiva, která mohou zatěžovat přírodu, podzemní vody a v neposlední řadě vaši peněženku.


halda kompostu v listopadu
halda kompostu v únoru


Co patří na kompost?

hnědá složka: drobné kousky dřeva, štěpky, piliny, zdřevnatělé stonky, pecky z ovoce, skořápky ořechů, spadané listí, hnůj, podestýlka z chléva, seno, sláma, kousky papírového kartonu (bez barev a lepidel), roličky od wc papíru, dřevěné uhlí, případně popel ze dřeva. To vše dodá do kompostu uhlík.

zelená složka rostlinný odpad, řezané květiny, nať, plevel bez kořenů, zelené větvičky, travní seč. To dodá do kompostu dusík.

kuchyňský bio odpad: slupky, zbytky ovoce a zeleniny, zbytky z odšťavňovačů, zeleninová nať, skořápky vajíček, kávová sedlina, čajové sáčky.

Co na kompost určitě nepatří?

Zbytky jídel, maso, kosti, tuky, oleje, atd.
Chemikálie - lepidla, barvy, postřiky, atd.
Anorganické látky - kameny, kovy, sklo, atd.
Plasty, umělé hmoty

Naše zkušenost s kompostováním na volné hromadě

náš kompost přímo na záhoně
Nejdříve jsme kompost založili na volné hromadě přímo na místě budoucího záhona. Zemina byla na tomto místě dávno vyčerpaná a potřebovala doplnit živiny. Nemělo cenu kompost zakládat někde jinde, protože by jej pak bylo potřeba zbytečně převážet. Během zimy se nahromaděný materiál přeměnil a na jaře jsme čerstvý kompost zapravili přímo do zeminy na místě, což prospělo pěstovaným rostlinám, které kvetly a plodily po celé léto. Další rok jsme kompost zakládali v rohu zahrady. Vyhradili jsme místo o velikosti zhruba 2x3 m, které jsme zbavili vytrvalých plevelů. Na toto místo hromadíme organický odpad - dospodu dáváme nejprve vrstvu hrubšího a vzdušnějšího materiálu (štěpky větví apod.), a navrch pak přidáváme a kombinujeme biologický odpad ze zahrady i kuchyně. Materiál nesypeme ve velkých množstvích na jedno místo, ale dobře jej rozprostřeme po celém povrchu, aby byl zaručen přístup vzduchu a snadno se rozkládal. Když je hromada dostatečně velká, zalijeme jí několika konvemi vody, aby se nastartoval proces tlení a to hlavně v případě, že máme v kompostu většinu suchého materiálu. Po několika dnech se uvnitř začně hromada zahřívat. Proces tlení trvá několik týdnů, v závislosti na objemu materiálu. Asi po 2 měsících je hromada o poznání menší a to je čas na to, abychom ji vidlemi přeházeli. Tím se obnoví přístup vzduchu a kompost může dál pracovat. Před příchodem zimy kompost přikrýváme, což zaručí, že se materiál udrží na místě, příliš nepromrzne a na jaře máme k dispozici čerstvý a voňavý kompost pro naše rostliny.


Obyčejně si zakládáme několik kompostů, protože zahrada je velká. Kompost přidáváme do zeleninových i květinových záhonů a přidáváme jej do zeminy kdykoliv, kdy zasazujeme nové rostliny a je neuvěřitelné, jak rychle kompost mizí. Rostinám, ovocným stromům i zelenině se velmi daří, dobře plodí a mají dostatek živin. Pokud si chcete založit například tříkomorový kompost nebo kompost z palet, či chcete kompostovat třeba na balkoně, podívejte se na tyto stránky, kde naleznete mnoho užitečných informací a návodů.

Kompostujte, uděláte tím hodně pro sebe i pro životní prostředí.