Jak zpracovat dřínky?

Jako první na jaře rozkvetl a nyní během pozdního léta je čas zrání jeho plodů. Řeč je o Dřínu obecném a jeho ovoci, zvaném dřínky. Ty však v obchodech nenajdete. Vydejte se do přírody a ochutnejte vitamíny nabité ovoce, o kterém jste možná ani nevěděli. Uvnitř článku naleznete recepty jak dřínky  zpracovat.



Cornus mas
Kvetoucí Dřín obecný
Dřín obecný (Cornus mas) je teplomilná ovocná dřevina, rozšířená v Čechách, na jižní Moravě a v teplejších částech Evropy. V Českém středohoří roste na jižních až západních svazích, na suchých a kamenitých půdách a převážně v okrajových částech lesů. Narazíte na něj však i v městských parcích. V zahradnictvích se běžně prodává a jsou k dispozici i velkoplodé nebo okrasné odrůdy s žíhanými listy. Tento ovocný keř začíná kvést časně na jaře. Nažloutlé pupeny začínají rozkvétat už během února a března v drobné žluté květy. Během dubna začínají rašit listy, které jsou na líci sytě zelené a na rubu jsou světlejší. Plody zvané dřínky dozrávají od srpna až do října. Jsou to 1 - 3 cm velké peckovice, podobné olivám. Mají červenou až karmínovou barvu a jejich chuť je sladkokyselá, natrpklá, aromatická a osvěžující. Dřínky obsahují velké množství vitamínu C. Dají se zpracovat na džem, sirup nebo kompot. Na Slovensku se z dřínků pálí alkoholický nápoj "Drienkovica". Dřín se dá zavařit i na slano a výsledek chutná podobně jako olivy. Se sběrem dřínků nečekejte až na první mrazíky, ideální je srpen až září, kdy většina plodů dozrává a pokud spadnou na zem, dají se bez problémů využít. Je třeba upozornit, že Dřín obecný je zákonem chráněnou dřevinou. Při sběru plodů jej nepoškozujte.


Dřínkový kompot

Toto je tradiční recept na přípravu kompotu, který má lahodnou osvěžující sladkokyselou šťávu.

Dřínky omyjeme, zbavíme šťopek a nasypeme je do čistých zavařovacích sklenic. Na dřínkovém kompotu je nejlepší osvěžující šťáva, proto sklenice plníme z 1/3, maximálně z 1/2, aby bylo šťávy co nejvíce. Velké kilové sklenice zasypeme 4 lžícemi cukru, poloviční 2 lžícemi. Sklenice zalijeme převařenou vodou (z konvice) zhruba 1 cm pod uzávěr a zavíčkujeme. Sterilujeme v parní nebo vodní lázni 5 až 10 minut. Poté sklenice vyjmeme a otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Kompoty skladujeme na tmavém a chladném místě.


Dřínkový džem

Tento recept je trošku pracnější, protože je nutné ovoce zbavit pecek. Dřínkový džem je výborný v kombinaci se sladkým pečivem, nebo se hodí například ke zvěřině.

Dřínky omyjeme, zbavíme šťopek a vložíme do nízkého hrnce se širokým dnem. Zalijeme vodou tak, aby byly ponořené a přivedeme k varu. Vaříme na mírném stupni, dokud ovoce nezměkne a bude možné oddělit pecky od dužiny za pomoci metličkového mixéru. Hmotu lehce zředíme vodou a přecedíme přes cedník, abychom se zbavili pecek. Do získaného ovocného pyré přidáme cukr, v poměru 2/1. Pokud máme 2 kg ovoce, přidáme 1 kg cukru a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Můžeme přidat želírovací prostředek, já však osobně preferuji šťávu z 1  velkého citronu, protože nechci používat chemii. Džem plníme do čístých skleniček, zavíčkujeme a můžeme krátce sterilovat v parní lázni. Postačí pár minut, aby se víčka zatáhla. Tento krok však můžeme vynechat a naplněné skleničky rovnou postavit dnem vzhůru a nechat je vychladnout.


Máte nějaký vyzkoušený recept na dobrotu z dřínků? Podělte se o něj a napište nám do komentáře.